AKEL’in Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) milletvekillerinden Takis Hacıyeorgiyu’nun, Brüksel’de düzenlenen Türkiye, Kürt Sorunu ve Avrupa Birliği (AB) konulu uluslar arası bir toplantıya katıldığı ve burada konuşma yaptığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, toplantıda yaptığı konuşmanın ardından açıklama yapan Hacıyeorgiyu, “Kıbrıs sorununun olası çözümü Türkiye’nin Avrupa perspektifini yeniden alevlendirecek. Bu güzergâhta, Kürt sorununun çözümüyle ilgili meseleler dışarıda bırakılamaz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin, hem AB, hem de Türkiye’nin çıkarına olduğunu” savunan Hacıyeorgiyu, “Bunun AB’nin çıkarına olduğunu çünkü AB’nin Türkiye’yi, örneğin İran gibi köktendinci bir İslam devletine dönüşmekten alıkoyduğunu” öne sürdü.

“Türkiye’nin Avrupa ile aşırı İslamcı alan arasında bir sınır teşkil ettiğini” de kaydeden Hacıyeorgiyu, Türkiye’nin AB katılım sürecinin Türkiye’nin de çıkarına olduğunu çünkü bu durumun geriye kalan bölge ülkelerine ilişkin olarak, kendisine imtiyazlı bir pozisyon takdim ettiğini savundu.

HACIYEORGİYU-DEMİRTAŞ GÖRÜŞMESİ

Hacıyeorgiyu’nun, toplantı çerçevesinde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldiğini de kaydeden gazete, Hacıyeorgiyu’nun Demirtaş’ı Avrupa Parlamentosu’nun (AP) çeşitli siyasi gruplarından AP milletvekillerinin, Şubat ayının 2’inci haftasında Türkiye’nin güneydoğusuna yapacakları ziyaret hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

Gazete göre, bu çabayı takdir ettiğini dile getiren Demirtaş ise, AP milletvekilleriyle Diyarbakır’da görüşme arzusunu da ifade etti.

DEMİRTAŞ-PAPADAKİS

Öte yandan gazete, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) dünkü toplantısına katıldığını da yazdı.

Gazeteye göre, “Türkiye’de hükümet ile Kürt toplumu arasındaki gerilimin artması” konusunu yorumlayan Demirtaş’ın, “barış sürecinin devam etmesi, ateşkes olması ve tarafların müzakere masasına dönmesi gerektiği” yönünde söylemleri olduğunu aktardı.

“Bunun Türkiye’nin demokratikleşmesinin lehine bir şey olduğunu” dile getiren Demirtaş, “Ancak insan hakları ihlalleri gizlendiği zaman bunun mümkün olmadığını” savundu.

Güney Kıbrıs’taki EDEK partisi ile Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) AP’deki milletvekillerinden Dimitris Papadakis ise, Demirtaş’a hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’nin demokratikleşmesinin anahtar teşkil ettiğini savundu.

Gazeteye göre, “Türkiye’deki vatandaşlar, azınlıklar, Kürt halkı ve komşuların insan haklarına saygı duyulması gerektiğini” söyleyen Papadakis, “DAEŞ’i destekleyen, Suriye, Irak ve İran ile sorunları olan, aynı zamanda Kıbrıs’ta da işgal orduları muhafaza eden bir Türkiye’ye sahibiz” dedi.

Papadakis, “bölgede istikrar ve barış unsuru olacak bir Türkiye istediklerini” sözlerine ekledi.