İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının “Kıbrıslılarda” olduğunu vurguladı. “Ülkesinin, gelecekte, Kıbrıs’ta ne tür bir rol oynayabileceğine dair bir peşin hükmü olmadığını, herhangi özel bir rol talep etmediğini” belirten Hammond, ancak Ada’daki egemen askeri üslerinin “bölgedeki güvenlik ve istikrar açısından öneminin” altını çizdi.

Fileleftheros 19 Kasım Perşembe günü Ada’da Kıbrıs sorunu odaklı temaslarda bulunan Hammond’la yaptığı söyleşiyi manşetten “Garantilere Müdahale... İngiliz Dışişleri Bakanı Fileleftheros’a ‘Hiçbir Özel Rol Peşinde Değiliz... Bu Prosedürde Herhangi Bir Çıkarımız Yok” başlık ve spotlarıyla aktardı.

“İngiltere, müzakerelerin Kıbrıslıların liderlik ettiği bir prosedür olduğunu kabul ediyor. Ancak ilgi duyan bir ülke olarak iki toplu8mun, müzakerelerin olumlu sonuçlanması çabasını destekliyoruz” diyen Hammond Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kapsamlı çözüm için yeni ümitler yarattığına işaret etti.

Hammond Akıncı ve Anastasiadis’i cesaret ve liderlik kabiliyetleri nedeniyle kutladı ve İngiltere’nin, elinden gelen her yöntemle kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. Hammond, ülkesinin BM himayesindeki prosedürü ve iki tarafın çabalarını desteklemeye devam ettiğini vurguladı ve “her iki toplumla da gerek burada gerek Büyük Britanya’da iyi ve güçlü bağlantılarımız var. Uluslararasındaki nüfuzumuzu- AB’deki ortaklarımız, BM ve Güvenlik Konseyi, Commonwealth ve diğer garantör ülkeler nezdinde kullanıyoruz” dedi.

“Çözüm anahtarının Türkiye’de mi olduğu” sorusuna karşılık “Anahtar Kıbrıslılardadır” diyen Hammond “Tabii uluslararası toplumun da Türkiye gibi oynayacak önemli rolü var, rolü olan herkesi her fırsatta esnek ve yapıcı olmaya cesaretlendiriyoruz” dedi.

Gazetenin “İngiltere hükümeti daha önce, gelecekteki garanti sistemine karışmak istemediğini söylemiş ancak daha sonra kararın iki topluma kalmış olduğunu açıklamıştı. İngiltere’nin Garantiler başlığıyla ilgili tutumu nedir” sorusuna karşılık Hammond son ziyaretinde, İngiltere’nin özel bir rol peşinde olmadığını açıkça söylediğini hatırlatarak şunları ekledi:

“Birleşik Krallığın tutumu nettir: İki toplum nasıl ilerlemek istediğine dair bir anlaşmaya varırsa Birleşik Krallık önerileri dikkate alacak. Bunun nasıl olması gerektiğine dair bir peşin hükmü yoktur.  Bu prosedürden bizim herhangi bir çıkarımız yok. İlgimiz, iki toplum arasında işleyebilir bir çözüm bulunması üzerinde yoğunlaşıyor.”

İngiltere’nin üslerle ilgili tutumu sorulduğunda ise Hammond “Müzakere prosedürü üslerin geleceğini etkilemez. Birleşik Krallığın, çözüm çerçevesinde (üs bölgelerinden) toprak verme teklifi geçerlidir. Üslerin yalnız İngiliz ordusu açısından değil bölgedeki güvenlik ve istikrar açısından da önemi çok büyüktür. Kıbrıs ve İngiltere bölgesel güvenlik konularında çok sıkı işbirliği içerisindedir” ifadelerini kullandı.