Simerini ve diğer gazetelere göre, Hammond, Ada’ya günübirlik ziyareti çerçevesinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin yürütülen müzakerelere destek verdiğini ve sonucun başarılı olması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Gazetecilerin, İngiltere’nin garantör güç olarak gelecekte Kıbrıs’taki rolüne ilişkin sorusuna karşılık Hammond “Bir rolümüz olacak mı veya nasıl bir rolümüz olacak diye hazır fikirlerimiz yok. Prosedüre yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullandı.

Hammond, İngiltere’nin, bir çözüm çerçevesinde kalkınmanın desteklenmesi maksadıyla Kıbrıs’taki üs topraklarının büyük bölümünü Rum Yönetimi’ne verme vaadini hatırlatarak, İngiltere’nin sunduğu bu fırsatın geçerli olduğuna işaret etti.

Kasulidis de garantilerin henüz iki lider tarafından görüşülmediğini belirterek, “Liderler halen o noktaya ulaşmadı. Bırakın, medya üzerinden müzakere edilmeden görüşsünler. Zamanı geldiğinde aynı şekilde Büyük Britanya ile de görüşeceğiz” dedi.

İki bakan, Güney Kıbrıs ile İngiltere’nin güvenlik alanındaki işbirliğine de değindi. Kasulidis “Birleşik Krallık ile bu alandaki işbirliğimiz benzersiz bir düzeye ulaştı” ifadesini kullanırken; Hammond, “Savunma ve güvenlikte çok sıkı bir işbirliğimiz var” dedi. Sözünü ettiği işbirliğini, gerek İngiltere, gerek Güney Kıbrıs için potansiyel tehdit olabilecek kişilerin hareketleriyle ilgili bilgi alış verişi diye izah etti.

Habere göre, Hammond günübirlik ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le de görüştü.

Fileleftheros haberi “Üsleri İstiyorlar, Garantileri Değil...  İngiltere’nin İstediği Kıbrıs’taki Varlığını Güvence Altına Almak” başlığıyla aktardı.

“Londra için esas olan Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin varlığını Kıbrıs sorununun çözümünden sonra da devam edeceğini güvence altına almaktır. Garantilerle ilgilenmediği mesajını veriyor” ifadesini kullanan gazete Hammond’un dün Rum tarafında yaptığı temasların ana ekseninin de bu olduğunu yazdı, özetle şunları aktardı:

“Hammond’un Kıbrıs liderliğiyle görüşmelerinden anlaşıldığı üzere İngiltere garantör güç olarak sahip olduğu haklarla ilgilenmiyor. Londra’nın, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte güvence altına almak istediği şey garantörlük ve 1960’taki müdahale hakları değil. İngiltere için herhangi bir önemi olmayan bir kısım toprağını vereceğini bir süredir söylediği mevcut üslerinin idamesi olduğu açıktır.

İngilizler için üsler -Ağrotur ve Ay. Nikolau- bölgedeki faaliyetleri nedeniyle çok yüksek öneme sahip konulardır. Ortak basın toplantısı sırasında iki bakanın, iki ülke arasındaki sıkı güvenlik işbirliğinden söz etmeleri de tesadüf değildir.”

Politis haberi “Philip Hammond Başkan Anastasiadis’le Görüştü... ‘Özel Bir Rol Arayışında Değiliz’” başlığıyla aktardı.

Alithia “İngiltere... Garantör Güç Kalmak İstemiyor... Dışişleri Bakanı’ndan, Ülkesinin Kıbrıs Sorununun Çözümünden Sonra herhangi Özel Bir Rol Arayışında Olmadığı Net Mesajını Verdi... Philip Hammond İngiltere’nin Çözüm Çerçevesinde Üs Topraklarının Bir Bölümünü Verme Niyetini Yineledi” başlık ve spotlarını kullandı.