İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond dün Güney’de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve KKTC’de de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Hammond’un gündeminde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle görüşme ve Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi’nin (KŞK) antropoloji laboratuarını ziyaret de vardı.

Rum basını Philip Hammon’un dünkü temaslarıyla ilgili haberlerine geniş yer verirken, temaslarından,  “Londra’nın Kıbrıs’ta gelecekteki bir garanti sistemine katılmaya ilgi veya istek duymadığı, böyle bir sisteme ancak kendisinden istenmesi halinde katılacağı” sonucu çıktığını savundu.

Fileleftheros “Garantilerden Çıkış Adımı... İngiltere Hiç İlgi Duymuyor, Ancak Kendisinden İstenirse Katılacak... Hammond Çözümün Ekonomik Yönüyle İlgilendi” başlıklı manşet haberinde garantiler konusunun Hammond’un bütün temaslarında ele alındığına işaret etti. Gazete, garantilerin üsler meselesiyle hiçbir bağlantısı olmadığının ve İngiltere’nin Ada’daki üslerini idame ettirmek isteğinin ortada olduğunu kaydetti.

Gazete Philip Hammond’un ziyaretinin amacının, Ada’ya gelen (Almanya) veya gelecek olan (Rus, Amerikan ve Çinli) diğer bütün denkleri gibi yürütülmekte olan müzakerelere destek belirtmek olduğuna işaret etti.

Hammond’un bütün temaslarında, mülkiyet ve toprak başta olmak üzere Kıbrıs sorununun çeşitli yönlerini ve özellikle çözümün ekonomik yönünü teferruatıyla öğrenmek istediği belirtilen haberde müzakerelerdeki zorluğu teslim etmekle birlikte prosedürün ilerleme güvencesi olduğuna inandığı kaydedildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak İngiliz Bakan’ın bütün temaslarında özellikle dikkatli ve ölçülü olduğuna, çeşitli konularda görüş belirtmesine karşın kritik konularda fikir veya görüş ortaya koymaktan kaçındığına işaret etti.

Philip Hammond’un Anastasiadis ve Kasulidis’le ikili görüşmelerinde Londra’nın özellikle ilgilendiği AB reformları, mülteci krizi ve terör konuları ele alındı, İngiliz egemen askeri üs bölgeleri içerisindeki mülklerin inkişafına ilişkin anlaşma da irdelendi.

Hammond ve Kasulidis arasında uzun süren bir baş başa görüşme gerçekleşti, ardından görüşmeye iki tarafın heyetleri de katıldı, daha sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ortak basın toplantısında “Kıbrıs sorununu çözmeleri ve Ada’yı yeniden tek varlık olarak işletmeleri Kıbrıslı Türk ve Rum bütün Kıbrıslıların çıkarına olacak” diyen Hammond BM himayesindeki prosedüre güçlü destek verdiklerini ve önümüzdeki dönemde de aynı şekilde çalışacaklarını söyledi.

Hammond çözümün finanse edilmesi konusuna da değinirken “Mülkiyet, iki liderin şu anda üzerinde yoğunlaşmakta olduğu en zor konulardan biridir. Uluslararası unsur açıkça, çözüme destek vermek için bir miktar ekonomik destek vermek niyetinde olduğunu belirtti. Bir miktar da teknik yardım vermeliyiz” dedi.

“İKİ TARAF NASIL İLERLEMEK İSTEDİĞİNE KARAR VERDİĞİNDE....”

İngiltere’nin garantilerle ilgili pozisyonu sorulan Hammond “iki taraf nasıl ilerlemek istediğine karar verdiğinde, İngiltere her öneriyi inceleyecek.  İlgimiz iki toplum arasında işleyebilir bir hal çaresi bulunması üzerine yoğunlaşıyor” ifadesini kullandı.

Kasulidis de Güney Kıbrıs ve İngiltere arasındaki “stratejik ortaklığın gittikçe büyüdüğünü ve son yıllarda daha da güçlenerek derinleştiğini” söyledi; Güney Kıbrıs’ın İngiltere ile kriz yönetimi, insani operasyonlar ve artan asimetrik tehditleri en iyi şekilde göğüsleme yöntemlerinin bulunması konusunda işbirliği yapmakta odluğuna işaret etti.

Gazete Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Hammond-Anastasiadis görüşmesiyle ilgili açıklamasını da aktardı.

Habere göre Hristodulidis, görüşmede Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ilişkileri ve ikili konuların ele alındığını belirterek “Kıbrıs sorunu, daha doğrusu müzakerelerdeki durum ve masadaki bazı konular ve Türkiye’nin devam eden prosedürde oynayabileceği rol Başkan Anastasiadis’in İngiliz Bakan’la görüşmesinde gündemin en üst sırasındaydı” dedi.

Gazete İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile makamında gerçekleşen görüşmesini ve görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın satırbaşlarını okurlarına “Hammond: Kritik Görüşmelere Giriyoruz... İngiliz Dışişleri Bakanı Akıncı İle Görüştü” başlığıyla aktardı.

“KŞK OLAĞANÜSTÜ BİR İŞ YAPIYOR”

Fileleftheros “Kimlik Tespiti, Yaraların Sarılması... İngiliz Dışişleri Bakanı Bilgi Almak İçin KŞK Laboratuarında” başlıklı haberinde ise Hammond’un dün öğleden sonra Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) antropoloji laboratuarına giderek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldığını yazdı.

Habere göre KŞK’nın olağanüstü bir iş yaptığına işaret eden Hammond “kimlik tespitleri ve kalıntıların en kısa zamanda kayıp ailelerine iade edilmesi yaraların sarılma prosedürünün en önemli parçasıdır” dedi.

Politis “Garantileri De Ele Aldılar... İngiliz Dışişleri Bakanı Prosedüre Destek Beyanı Dağıttı” başlıklı haberinde Hammond’un, Kasulidis’le düzenlediği ortak basın toplantısında, garantiler konusunu hem Cumhurbaşkanı Akıncı hem de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmelerinde ele aldıklarını açıkladığını yazdı.

Habere göre Hammond “garantiler, tarafların karşı karşıya bulunduğu en zor konulardan biridir. İki taraf nasıl ilerleyecekleri konusunda anlaşırsa, Londra’nın peşinen alınmış bir kararı yoktur, istediği tek şey işleyebilir bir anlaşmadır” dedi.

“HAVA ÜSSÜMÜZÜN FRANSA HAVA KUVVETLERİNİN EMRİNDE OLDUĞUNU BAŞTAN SÖYLEDİK”

Simerini “İngilizler De ‘İvme’ Görüyor” başlıklı haberinde Kasulidis’le ortak basın toplantısında, Kıbrıs’taki İngiliz askeri üslerinin terörle mücadeledeki önemine vurgu yapan Hammond’un “Bu aşamada Ağrotur üssünden operasyonların genişletilmesi planı yoktur” dediğini yazdı.

Habere göre Kasulidis de bu çerçevede Rum Yönetiminin, AB yükümlülükleri çerçevesinde Fransa’ya yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi, “IŞİD’e karşı operasyonların başında; hava üssümüzün (Baf), olağanüstü iniş ve kalkışlar ve hava saldırısından dönen askeri uçaklar için Fransız Hava Kuvvetleri’nin emrinde olduğunu söyledik” diye ekledi.

“EGEMEN ÜSLER İNGİLTERE’YE İLTİCANIN ARKA KAPISI DEĞİL”

Deniz yoluyla Ağrotur üssüne çıkan mülteciler konusuna da değinen Hammond bu kişilerden, suç sicilleri olmadığı ve sığınma kriterlerine haiz oldukları belirlenenlerin Güney Kıbrıs’ta kalacağına işaret etti  “Net olarak söyleyebilirim ki bu kişilerin Birleşik Krallığa girmelerinin herhangi bir yolu yoktur. Egemen üs bölgeleri Birleşik Krallığa ilticanın arka kapısı değildir” dedi.

Alithia haberini “İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond: Kıbrıs’ta Barışı Destekleyeceğiz” başlığı altında özetledi.