İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un, İngiltere’nin çözüm olması halinde üs bölgelerinin yarısını devretmeye hazır olduğu şeklindeki açıklaması Rum basınında da geniş yer buldu.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un, “Conservative Home” internet sayfasında yer alan makalesine geniş bir şekilde yer verdiler.

Haberi “Hammond Kıbrıs Sorununda Çözüme İlişkin Ümidin Var Olduğunu Söylüyor” başlığıyla aktaran Alithia gazetesi  Hammond’un, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi perspektiflerinin, bir neslin sahip olduğundan daha iyi  olduğu şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Hammond makalesinde, Ada’ya yaptığı ziyarete, liderlerin çözüme yönelik bağlılığına, var olan çözüm ümidine de yer verdi.

Fileleftheros gazetesi Hammond’un açıklamalarını “Ümitler Yeniden Yaratılıyor-Hammond: “Dikenli Konular Açık Olmasına Karşın Çözüm İçin İyimser” başlıklarıyla aktardı.

Simerini gazetesi ise haberi; “Hammond’dan Kıbrıs Sorunundan Çözüme İlişkin Ümit ve İlerleme Tespiti-Yıldızları Yine Görüyorlar” başlığıyla aktardı.

KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİNİN FRANSIZLARA AÇILMASI TEKLİFİ

Alithia ve diğer gazeteler ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu “Fransa’ya, DAEŞ’e karşı hava operasyonlarında kullanabilmesi için Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Hava Üssü’nü açmayı teklif ettikleri” şeklindeki habere de geniş bir şekilde yer verdiler.

Alithia gazetesi haberi “Ağrotur Şaşırtma Koridoru Olarak...Üs” başlığıyla aktarırken İngiltere Savunma Bakanı’nın, “Fransa’ya yönelik destek hareketi olarak nitelendirdiği bu katkının, gerek Fransa, İngiltere ve gerekse Rum hükümetlerinin güçlü desteğine sahip olduğu” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Habere göre İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, açıklamasında üslerin, DAEŞ’e yönelik bombalamalardaki Fransız savaş uçakları için sadece hareket noktası olarak değil, Fransız uçaklarının, son günlerde Doğu Akdeniz’e gelen  "Charles de Gaulle” Fransız uçak gemisi yerine,  herhangi bir nedenden dolayı alternatif bir iniş noktasına ihtiyaç duyması durumunda, şaşırtma koridoru olarak da kullanılabileceğini ifade etti.

Gazete, İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamalara da geniş bir şekilde yer verdi.

Haberi; “Kıbrıs’ı Serüvenlere Müdahil Ediyorlar” başlığıyla aktaran Haravgi gazetesi, Ağrotur İngiliz Üssü’nün, Fransız uçaklarının kullanımına açılmasıyla, Kıbrıs’ın muhtemelen serüvenlere müdahil olacağı şeklinde yorumda bulundu.

Gazete İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Ağrotur Üssünün Fransız uçaklarına açılması konusundaki niyeti konusunda, Rum Yönetimi’nin geçtiğimiz cuma akşamı bilgilendirildiğini belirtti.

Habere göre gazetenin sorusunu yanıtlayan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, İngiliz ve Fransız hükümetiyle önceden istişarede ve bilgilendirmede bulunulduğunu söyledi.

Hristodulidis, teröre karşı mücadele için sarf edilen çabalara destek göstergesi olarak herhangi bir çekincenin de ifade edilmediğini belirtti.

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, geçtiğimiz Perşembe günü İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu “Güney Kıbrıs’ın, Avrupa ve ikili düzeyde var olan anlaşmalar temelinde Fransız makamlarına, talep etmesi halinde, kolaylıklar sağlamaya hazır olduğu” şeklindeki açıklamasını da anımsattı.

Simerini gazetesi ise ilgili haberi “Ağrotur Fransa’nın Emrinde” başlığıyla aktardı.

AKEL’DEN TEPKİ

Haravgi gazetesine göre AKEL, AB Anlaşması’nın karşılıklı savunma hükmünün hemen harekete geçirilmesine tepki gösterdi.

AKEL açıklamasında, Hükümetin, öncelikle, ülkenin ve halkın güvenliği için oluşacak tehlikeleri hesaba katması gerektiğini ifade etti.