İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile telefon görüşmeleri yaparak, müzakere sürecine destek belirttiği telefon görüşmesi Rum basınında yer aldı.

Fileleftheros, haberi, “Philip Hammond’tan Bayramdan Sonra Müdahale… İngiliz Dışişleri Bakanı Hammond’unn Akıncı ve Anastasiadis’le İstanbul Hakkındaki Görüşmesi”  başlıklarıyla verdi.

Gazete, Hammond’un liderlerle ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerinin ana konusunun Dünya İnsani Zirvesi kapsamında İstanbul’da cereyan edenler ve Anastasiadis’in bu nedenle BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Cumhurbaşkanı Aklıncı ile planlı görüşmelerini iptal etmesi olduğunu yazdı.

Hammond’un, krizin yatışmaya başlamasına rağmen gecikmeli devreye girdiğine dikkat çeken gazete, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond’un, Londra’nın sürece desteğini dile getirerek, Akıncı ve Anastasiadis’ten,  “istemeleri halinde ülkesinin yardıma hazır olduğunu bilmelerini” istediğini kaydetti.

Akıncı-Hammond telefon görüşmesi hakkında Kıbrıs Türk basınına yansıyan haberlere de atıfta bulunan gazete, Hammond’un daha önceki telefon görüşmelerinde, Akıncı’yı,  23 Haziran’da yapılacak AB referandumundan sonra Londra’ya davet edeceğini ilettiğini hatırlattı.