Rum yönetiminin, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un Ada’ya gelişinin EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümüne denk gelmemesi ve Ağrotur üssünden değil Larnaka Havaalanı üzerinden gelmesi için yoğun girişimlerde bulunduğu haber verildi.

Alithia, Philip Hammond’un Ada’ya 1 Nisan’da yapacağı ziyaretin ve KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin Rum yönetiminin “büyük baş ağrısı” olduğuna işaret etti.

Simerini “İngilizlerle Diplomatik Perde Gerisi” başlıklı haberinde, Rum yönetiminin İngilizler nezdinde yoğun diplomatik çaba harcayarak, Hammond’un Ada’ya geliş tarihini 1 Nisan değil, 31 Mart olarak değiştirmeye çalıştığını yazdı.

Gazeteye göre, Rum yönetimi çabaları çerçevesinde Hammond’un Ada’ya Ağrotur üssünden değil Larnaka Havaalanı üzerinden gelmesini sağlamaya çalışıyor ancak İngiliz tarafı, güvenlik sebeplerine işaret ederek Ağrotur üssünde ısrar ediyor.

HAMMOND’A ATEŞ PÜSKÜRENLERE DİKO VE EURO.KO DA KATILDI

Gazete, Hammond’un ziyaret tarihi ve programına Rum iç cephesinden tepki yağmaya devam ettiğine işaret ederek; EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ile Vatandaşlar İttifakı’ndan sonra DİKO ve EURO.KO’nun da tepki gösterip Rum yönetimini, Hammond’un, EOKA’nın silahlı tedhişe başlama yıldönümünde KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesini engellemek için gerekli diplomatik girişimlerde bulunmaya çağırdığını yazdı.

Gazeteye göre DİKO, Hammond’un Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşeceği bilgileri doğrulanırsa bunun, İngiltere’nin KKTC’yi yükseltme ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin değerini düşürmeyi hedefleyen “ezeli rolünü” bir kez daha teyit etmiş olacağını savundu.

DİKO Rum yönetiminin İngiltere ile ilişkilerini ve İngiliz üslerine sağlanan kolaylıkları düzenleyen 2007 tarihli Rum Bakanlar Kurulu kararının güncellenerek aktifleştirilmesini de istedi.

EURO.KO Hammond’un 1 Nisan’da KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşme niyetinin “kabul edilemez, kışkırtıcı ve her ne pahasına olursa olsun durdurulması gereken bir hareket olduğunu” iddia etti.

Hammond’un ziyaret programının içeriğinin ve seçilen tarihin İngiltere’nin Rum yönetimine yönelik meydan okumasının büyüklüğünü gösterdiği görüşünü ortaya koyan EURO.KO, bu tür ziyaretlerin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  meşruiyetini” ihlal edip,” devlet temellerinin” altını oyduğunu vurgulayarak Rum Dışişleri Bakanı’ndan KKTC ziyaretini engellemek maksadıyla bütün diplomatik imkanları seferber etmesini istedi.

“ZİYARET PROGRAMI DEĞİŞMEDİ AMA BİR GÜNDE BİTİRECEK”

Fileleftheros ise İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un 31 Mart’ta Ada’ya gerçekleştireceği ve 1 gün daha kalarak KKTC’ye gelip Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşmeyi planladığı ziyaretini günübirlik yapacağını iddia etti.

Haberi “1 Nisan’da Burada Olmayacak... İngiliz Dışişleri Bakanı Kıbrıs’a 31 Mart’ta Gelecek ve Aynı Gün Ayrılacak... Başta Ağrotur’dan Gelecekti Ama Larnaka’ya İnebilir” başlığıyla veren gazete Rum hükümetinin, Hammond’un ziyaretinin günübirlik ve Güney Kıbrıs’la sınırlı kalacağını açıkladığını yazdı.

Ada’ya 31 Mart’ta gelecek olan Hammond’un ziyaret süresini uzatıp1 Nisan’da KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmeyi planladığını ve Rum iç cephesinin İngiliz Dışişleri Bakanı’na yoğun tepki gösterdiğini hatırlatan gazete “ziyaretini yeniden düzenlediği görülüyor. Temas programı aynı kalacak ancak bir gün içerisinde gerçekleşecek” ifadesini kullandı.

Gazete, Rum kaynaklara göre, Ada’ya İran dönüşü gelecek olan Hammond’un daha önce Ağrotur İngiliz üssünden giriş yapacağı (uçağının üsse ineceği) bildirilmişken yeni bilgilerin, Larnaka Havaalanı’nı kullanacağı yolunda olduğunu yazdı.

İngiltere’nin, Ada’ya yapacağı ziyaret programının, Hammond’un bölge gezisinde olacağı bu hafta sonu netleşeceğine işaret ettiğini, bunun da programda yeni değişiklikler yapılması olasılığını açık bıraktığına işaret eden gazete Hammond’un bu ziyaretinin, özellikle seçtiği tarihler ve KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla görüşecek olmasının Rum tarafında büyük tepki çektiğine vurgu yaptı.

Habere göre Hammond Rum tarafında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşecek.