Politis gazetesi “Lefkoşa Belediye Başkanlarının Demeci” başlığıyla yayımladığı haberinde, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis’in gazeteye verdikleri mülakatlara yer ayırdı.

Harmancı’nın demecini “Lefkoşa Tek Bir Organizmadır (Vücuttur)” başlığıyla yayımlayan gazete, Harmancı’nın gazeteye demecinde, işbirliği inşa edilmesi konusu ile pratik zorluklardan bahsettiğini yazdı.

Gazeteye göre Harmancı, Lefkoşa Surlariçi’ndeki barikatların açılması konusunda, Yorgacis’le gönderdikleri ortak mektuba liderlerden somut bir yanıt alıp almadıklarının kendisine sorulması üzerine, “bunu sözlü olarak tartıştıklarını ancak resmi yanıt almadıklarını söyledi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendisine, prosedür hariç, bu konuda bir itirazı olmadığını söylediğini” iletti.

Felsefelerinin, doğal olarak bütün barikatların açılması gerektiği şeklinde olduğunu belirten Harmancı, Lefkoşa’nın diğer şehirler gibi olmadığını; Lefkoşa Surlariçi’nin “canlı bir organizma olduğunu ve tek olmak için planlandığını” dile getirdi.

Metehan sınır kapısında yaşanan tıkanıklık yüzünden, Larnaka, Limasol ve otoyollara yönelik daha kolay bir erişim noktası açılmasını Kıbrıs Türk tarafı için öncelik olarak ortaya koyduklarını dile getiren Harmancı, Mağusa Kapısı yakınlarındaki Çağlayan’da bir geçiş noktası açılmasını önerdiklerini söyledi.

Harmancı, teknik nedenlerden ötürü daha uygun olması durumunda, Kaymaklı veya Haspolat’ta geçiş noktaları açılmasına itiraz etmediklerini de dile getirdi.

Baf Kapısı’nda bir geçiş noktası açılmasıyla ilgili olarak ise Harmancı, dini grupların bu fikri heyecanla karşıladıklarını söyledi ve buna paralel olarak, burada geçiş noktası açılmasının, ekonomik açıdan da büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

“Çetinkaya sahasında bir halk pazarı” açılması konusunda da kendisine soru yöneltilen Harmancı, bunun belediye başkanlarının ele aldığı bir konu olmadığını; bunun Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) eski bir önerisinden ibaret olduğunu anımsattı.

KEVE ile KTTO’nun bu öneriyi kendileriyle de görüşmesi gerektiğini dile getiren Harmancı, Lefkoşa’yla ilgili önerilerin yerel makamların ne yaptığıyla eşgüdüm içerisinde yapılması gerektiğini, aksi takdirde bunun havada birçok öneriye sahip olacakları anlamına geldiğini söyledi.

Harmancı, önerilerin hayata geçirilmesi için, şu an gerekli olan şeyin, teknik komiteler aracılığıyla çaba gösterilmesi olduğunu da ifade etti.

Yeni sınır kapıları açılmasındaki esas engellerden birinin, şu an iki tarafta da var olan ekonomik koşullar olduğunu dile getiren Harmancı, devamla, Yorgacis’le doğrudan irtibat kurup sorunları hemen çözdüklerini ve bunun hayati öneme sahip olduğunu düşündüğünü de anlattı.

Harmancı, kendisinin aksine, Yorgacis’in daha dindar olduğunu ve sağdan gelmekte olduğunu, ancak klasik bir politikacı olmadığını da belirtti.

Harmancı, Federasyon çözümünden sonra Lefkoşa’nın ihtiyacı olduğunu düşündüğü şeyin, ortak bir konsey olduğunu sözlerine ekledi.

YORGACİS: “MEHMET’LE YAPICI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”

Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis ise gazeteye demecinde, Lefkoşa Surlariçi’ndeki barikatların açılmasının, ekonomik açıdan da fayda sağlayacağı görüşünü dile getirdi.

Gazeteye göre, Harmancı’yı ciddi arka plana ve işbirliği niyetine sahip bir kişi olarak tanımlayan Yorgacis, kendisiyle yapıcı bir şekilde çalışmakta olduklarını ifade etti.

Lefkoşa Surlariçi’ndeki tüm barikatların açılması için çaba göstermesi konusunda Anastasiadis’e yönelik talepleri konusunda ise Yorgacis, “bütün barikatların açılmasının ülkenin kurtulması ve yeniden birleşmesi koşuluna bağlı olduğunun farkında olduklarını” öne sürdü.

“Bunun için bazı öncelikler ortaya koyduklarını” ifade eden Yorgacis, “Bugüne kadar sahip oldukları bilginin, bu önceliklerin çeşitli teknik komitelere havale edildiği şeklinde olduğunu” sözlerine ekledi.