Alithia “Mecburduk... Sokratis Hasikos: Türkiye’nin Meydan Okuma Faaliyetleri Yüzünden Müzakereleri Askıya Almak Yapabileceklerimizin En Azıydı” başlıklı haberinde Hasikos’un, dün akşam düzenlenen ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i temsilen katıldığı “işgal bölgeleri anıları” isimli etkinlikte yaptığı konuşmayı aktardı.

Gazeteye göre Rumların KKTC’deki yerleşim birimleri için belirledikleri “yerel yönetimler” tarafından KKTC’nin kuruluş yıldönümünü “kınamak” için düzenledikleri etkinlikte, müzakerelerin yeniden başlaması için Türkiye’den Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini iptal etmesini isteyen Hasikos “Müzakereleri askıya almaya mecburduk. En sert şekilde tepki göstermesek ve Kıbrıs MEB’inin sorgulanmasına itiraz etmeseydik, affedilmez bir müsamaha gösterecektik ve kimilerince kabul etmek olarak algılanacaktı” dedi.

KKTC’nin ilanı yıldönümünü “halkımız ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devletlik varlığı açısından korkunç bir gün” diye niteleyen Hasikos TC ve KKTC yetkililerinin iki halk ve iki devlet söylemlerinin Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmadığını savundu. Hasikos Doğu Akdeniz’deki Türk faaliyetlerini kastederek “Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki bölgeli iki toplumlu federasyona dönüşmesine rıza göstermediğini algısını güçlendiriyor” dedi.

Hasikos Türkiye’ye, kendisinin değil gerçekten de Kıbrıslı Türklerin çıkarlarıyla ilgileniyorsa, çözüm arzu ediyorsa müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için “Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini derhal iptal etme” çağrısında bulundu.