Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruda bulunan Kıbrıs Rumların sayısında azalma olduğunu savundu.

Alithia gazetesine göre Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Rum Başkanlık binasında yaptığı açıklamada Kıbrıslı Rumların, Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularındaki azalmanın nedeninin, hükümetin politikasından kaynaklandığını belirtti. 

Hasikos, Bakanlar Kurulu toplantısında, Kıbrıslı Rumların mallarını, herhangi bir vergi yükü olmaksızın Kıbrıslı Rumlara satması şeklindeki kararın da ele alındığını, bu kararın Meclis’e gönderileceğini ifade etti.

Hasikos, Hukuk Dairesi’nin yoğunluğu ve bürokrasi nedeniyle bu kararın oylandığı zaman, geriye dönük olarak işlev göstereceğini söyledi.

İhtiyaca bağlı olarak Kuzey’deki taşınmaz malını satmak isteten Kıbrıslı Rumları finanse edecek bir bankanın kurulmasına ilişkin önerilere de değinen Hasikos, başta ekonomik olmak üzere birçok nedenden dolayı bunun gerçekleşmesinin zor olduğunu ifade etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik rakamlara da değinen Hasikos, 2013 yılında bin 700, ekonomik krizin zirvede olduğu 2014 yılında ise 372 başvurunun yapıldığını, bunun da, devlet olarak doğru çalıştıklarını gösterdiğini belirtti.