Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, EOKA’cılar için Lefkoşa’nın Rum kesiminde düzenlenen anma etkinliğinde “Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin liderliğine seçildiği günden beridir işaretler iyi. Kıbrıs sorununun çözüm anahtarını elinde tutan Türkiye’den de çözüme ulaşmamız için artık uysal tavır bekliyoruz” dedi.

Simerini ve diğer gazetelere göre Hasikos, Anastasiadis hükümeti adına katılarak konuşma yaptığı anma etkinliğinde “Kıbrıs Rum tarafı ezelden beridir, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni oluşturan vatandaşların ve toplumlara hizmet edecek bir çözüm bulunması için samimi çaba harcıyor” iddiasında bulundu.

“İSTEDİĞİMİZ ÇÖZÜM...”

Konuşmasında, Rumların müzakere masasındaki taleplerine de değinen Hasikos şunları ifade etti:

“İstediğimiz çözüm yeniden birleşmiş, çağdaş ve Avrupai vatan, uluslararası hukuk ve Avrupa müktesebatı ilkelerini güvence altına almalıdır. İki bölgeli, iki toplumlu, Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliği olan kapsamlı bir çözüm istiyoruz. 1977-79 Doruk Anlaşmaları’na bağlıyız ve aynısını öteki taraftan da bekliyoruz.”

Sokratis Hasikos “İşgalden kurtulmak ve vatanımızı yeniden birleştirmek için bütün gücümüzle çabalıyoruz” ifadesini kullandı ve devamında “Kıbrıs sorununda çözüme varmadığımız sürece zaman, bela getirir. Zamanın değerlendirilmeden geçmesinin, talep edilen çözümü sistemli şekilde değişime uğratmasından ve oldubittileri dondurmasından endişeliyiz” vurgusunu yaptı.

“HALKI YENİDEN GRUPLARA VE KAMPLARA AYIRMA ÇABASI MİLLİ İNTİHARDIR”

Gazete, Rum Meclisi eski Başkanı ve DİKO Milletvekili Marios Karoyan’ın da aynı anma etkinliğinde, Rum iç cephesinde hakim olan durumla ilgili tehlike çanlarını çaldığını belirttiği konuşmasında “Bu kritik zamanlarda birlik ve beraberlik şarttır” dediğini yazdı.

Habere göre tek bir kişinin veya birkaç kişinin omzunun vatana, halka ve gelecek nesillere karşı ağır borcun sorumluluğunu omuzlamaya yetmeyeceğini, herkesin omuz vermesi gerektiğini” vurgulayan Karoyan  “Bazılarının, halkı yeniden gruplara ve kamplara ayırma çabası milli intihardır. Ancak birlik olursak, bunun sonucunda müzakereciliğimiz güçlenirse mücadelemiz mutlu sona erebilir” dedi.

“MÜCADELEMİZİN HAKLILIĞINA İNANCIMIZI KAYBEDERSEK...”

Marios Karoyan, gelecekte kritik günler yaşanacağına dikkat çekerek “Bizi bekleyen kritik günlerde hedeflerimizde ve gelişmeleri göğüsleme çabamızda birlik olamazsak karşımıza birçok felaket çıkabilir” dedi, şunları ekledi:

“Mücadelemizin haklılığına inancımızı kaybedersek, karşılaştığımız zorluklar tahammülümüzü azaltır ve direncimizi aşarsa, sonucu çok acı olacak.”

Alithia haberi “Sokratis Hasikos: Türkiye Daha Uysal Davransın... Karoyan: Birlik ve Beraberlik” başlığıyla aktardı.