Hellimin “Menşe İsmi Korumalı” ürün olarak tescil edilmesi konusundaki itirazların, Rum Yönetimi’nin Brüksel’deki Daimi Temsilciliği aracılığıyla Rum Tarım Bakanlığı’na bildirildiği haber verildi.

Simerini gazetesi, “Hellimle İlgili İtirazlar Tarım Bakanlığı’nda” başlıklı haberinde, konu hakkında toplam dokuz itiraz bulunduğunu ve Rum Tarım Bakanlığı’nın hali hazırda bunlarla ilgili çalışmalarına başladığını kaydetti.

Habere göre, gazeteye açıklamada bulunan Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, hellimin tescil edilmesinin, bakanlığının en üst önceliğini teşkil etmekte olduğunu ve dikkatlerin şu anda bu itirazların incelenmesine çevrildiğini söyledi.

Yapılan tüm itirazları ayrıntılı bir şekilde inceleyeceklerini ve itirazda bulunan herkesle iletişim kuracaklarını ifade eden Kuyalis, Avrupa Komisyonu’nun, başvuru sahipleriyle itirazda bulunanlar arasındaki istişarelerle ilgili ortaya koyduğu son tarihin 8 Mayıs olduğunu ve Rum kesiminin bu tarihe kadar, yapılan istişarelerin sonuçlarını ortaya koymaya çağrılacağını belirtti.

Bakanlığın önünde toplam dokuz itiraz bulunduğunu yineleyen gazete, bu itirazlardan birinin İngiltere’den geldiğini ve bunun oradaki hellim üreticileri, tüccarlar ve marketlerden gelen toplu bir itirazdan ibaret olduğunu yazdı.

Gazete, Avustralya’dan iki, Yeni Zelanda’dan bir, ABD’den bir, Kuveyt’ten bir, Türkiye’den de üç itirazda daha bulunulduğunu kaydetti.

Gazete, Rum Tarım Bakanlığı’nın net pozisyonunun, daha önce de defalarca ifade edildiği üzere, hellimin geleneksel bir Kıbrıs ürünü olması ve yüzyıllardır Kıbrıs’ta üretilmesinden destek alarak, itirazlar konusunda özellikle endişe duymadığı, olması beklenen itirazlar olarak addettiği ve ele almaya hazır olduğu şeklinde olduğunu ekledi.