Noble-BG-Delek konsorsiyumunun, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nin 12’inci parselindeki hem Afrodit doğalgazın yatağının, hem de bunun altındaki Artemis olası petrol yatağının kontrolüne sahip olacağı haber verildi.

Politis gazetesi, Noble ve ortaklarının 12’inci parselde araştırma yapma izninin 23 Mayıs tarihinde biteceğini hatırlatarak, 12’inci parsel içerisindeki Afrodit yatağıyla ilgili haklarının muhafaza edileceğini ancak parselin geri kalanını Rum Yönetimi’ne iade edilmesi gerekeceğini belirtti.

Rum Hükümeti, Afrodit yatağının bulunduğu alan için kalkınma izni verdiği zaman bu hakların  aktif olacağını kaydeden gazete, Noble’ın açıklamasına dayandırarak, iznin 25 yıl süreceğini ve 10 yıl da yenileme imkanı olacağını aktardı.

Ancak bu izinin verilmesi için yatakla ilgili kalkınma planının her iki tarafça onaylanması gerektiğini belirten gazete, planla ilgili müzakere sürecinin uzun sürecek gibi görüldüğünü belirtti.

Habere göre, gazeteye konuşan Noble yetkilisi, bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Afrodit yatağını gelecekte kalkınma ve araştırma için muhafaza ettiklerini ifade ederken, Afrodit yatağı altındaki olası Artemis petrol yatağını da kalkınma izni çerçevesinde muhafaza edeceklerini söyledi.

Şirketin söz konusu ifadesinin, önemli bir petrol yatağıyla ilgili perspektife dair sahneyi netleştirdiğini kaydeden gazete, bu yatağın Rum Yönetimi tarafından Afrodit yatağından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini, bunun sadece Afrodit için verilecek kalkınma izni çerçevesinde olacağını kaydetti.

Gazete haberinde, (olası) petrolün değerlendirilmesinin doğalgazdan yararlanıldıktan sonra olacağına dair edindiği bilgileri de aktardı.