Kamu maliyesini, kamu personelinin maaşında kesinti yaparak, özelleştirmeyle ve hatta Kıbrıs (Rum) Havayolları şirketini kapatarak toparlamaya çalışan Anastasiadis hükümetinin Kilise’ye dokunmadığı, devlet bütçesinden, din adamlarının maaşları için yıllık 6 milyon 500 bin Euro ödemeye devam ettiği bildirildi.

Politis “Din Adamları Hariç Herkesten Kesiyorlar... Hükümetin Kararı 2013’ten Beri Başpiskoposluğun İnsafında” başlıklı haberinde, Anastasiadis hükümetinin başta Hristofyas döneminde alınan, devletten ödenen din adamlarının maaşından yüzde 15 kesinti yapılması kararını benimsemesine karşın daha sonra ertelediğini yazdı.

Habere göre bütçede, kırsalda görev yapan din adamlarının ödenmesi için 2016 bütçesinde 6,6 milyon, 2017 bütçesinde de 6,7 milyon Euro ödenek ayrıldı.

Anastasiadis hükümeti ile Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu ve Başpiskopos II. Hrisostomos arasındaki ilişkilerin Dimitris Hristofyas zamanında, 2012’de alınan; Rum yönetiminin 1971’den beridir kırsalda görev yapan 700 din adamına ödediği maaşlardan yüzde 15 kesinti yapılması kararının uygulanmasına olanak tanımadığına vurgu yapılıyor.

Habere göre III. Makarios’un Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı döneminde kendi kendiyle yaptığı anlaşma (1971) uyarınca Rum yönetimi 700 din adamı için Kilise’ye maaş katkısı yapıyor. Ancak Kilise bu anlaşmadan kendi payına düşen yükümlülüğü yerine getirmiyor, yani binlerce dönümlük kilise arazisini “devlete” devretmiyor.