Alithia gazetesine konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, enerji alanındaki gelişmelerle ilgili sorulara yanıt verdi.

Habere göre Lakkotripis, sözde “MEB”de yeni doğalgaz yataklarının bulunduğuna dair belirtilerin olup olmadığı yönündeki bir soru karşısında verdiği yanıtta, faaliyetlerin araştırma kısmında daha fazla gelişme olmasının beklendiğini belirtti.

Total’in 11’inci parseldeki ruhsatının iki yıllığına uzatıldığını hatırlatan Lakkotripis, Total’in 11’inci parselde “hedefler” olduğuna dair belirtilere sahip olduğunu söyledi.

Total’in bıraktığı 10’uncu parselle ilgili bir soruya karşılık verdiği yanıtta ise Lakkotripis, 10’uncu parselin, ruhsatlandırılmamış diğer parseller gibi “serbest parsel” olduğunu söyleyerek, Total’in bu parselin yeniden ruhsatını alma yönündeki başvurusu üzerine konuyla ilgili Hukuk Dairesi’nden görüş istendiğini belirtti.

Hukuk Dairesi’nin görüşünü aldıkları ancak, daha önemlisi, tüm parsellerle ilgili enerji dinamiğinin yeniden değerlendirilmesini beklediklerini anlatan Lakkotripis, 2016 yılında bu yönde bazı ön sonuçlara sahip olmayı umduklarını ifade etti.

Sözde “MEB” içerisindeki parsellerle ilgili sismik jeolojik verileri alan şirketlerin büyük ilgisinin gözlemlendiğine dikkat çeken Lakkotripis, Mısır MEB’inde keşfedilen devasa doğalgaz yatağı “Zohr”un ardından başka şirketlerin de söz konusu verileri almaya yöneldiğini söyledi.

Lakkotripis, enerji alanında faaliyet gösteren çok büyük şirketlerin söz konusu olduğuna da vurgu yaptı.

ENI’yle ilgili bir soru karşısında ise bu şirketin birkaç ay önce 2, 3 ve 9’uncu parsellerde ilk araştırma dönemini iki yıl daha uzatma yönünde istekte bulunduğunu ifade eden Lakkotripis, bu konunun pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını çıkarana kadar ucuz elektrik üretimi için “ara çözüm” olarak yurtdışından doğalgaz tedarik etme planlarıyla ilgili bir soru karşısında Lakkotripis, bu konuda önlerinde bir teklifin bulunduğunu belirterek, bu teklifin çıkarlara uygun bulunmaması durumunda kendi sözde “MEBlerindeki” doğalgaza odaklanacaklarını söyledi.

Lakkotripis, şimdiki kalkınma ve üretim programına göre 2020 yılında sözde “MEBlerinden” ilk doğalgaz çıkarılmasının beklendiğini ifade etti.

TOTAL’İN LİMAN TALEBİ YENİ YILIN BAŞLARINDA GÖRÜŞÜLECEK

Öte yandan Haravgi gazetesi Total’in, sondaj çalışmalarında kullanacağı platforma destek hizmetlerinin verilmesi için Medserv şirketinin Larnaka Limanı’ndaki tesislerini kullanma yönündeki talebinin 2016 yılının başlarında görüşüleceğini kaydetti.