Politis gazetesi, hidrokarbon alanında faaliyet gösteren hem büyük, hem de küçük şirketlerin, sözde “MEB” içerisindeki kimseye ait olmayan parsellere büyük ilgi gösterdiğini ve Rum hükümetine, bu parsellerde araştırma ve sondaj yapılmasına yönelik ruhsatlar verilmesi amacıyla yeni bir ihaleye çıkması için ciddi baskılar uyguladığını yazdı.

Yeni bilgilere göre, Rum Enerji Bakanlığı’nın, 15 gün önce “Beicip-Franlab” adlı Fransız danışmanlık şirketiyle sözleşmesini 5 yıl daha uzattığını kaydeden gazete, bakanlığın şirketten, Güney Kıbrıs’ın enerji dinamiğiyle ilgili yeni bir değerlendirme yapmasını istediğini belirtti.

Gazete, yapılan dört sondajın tüm verilerini, Norveç PGS, Fransız Total, İtalyan ENI ve Amerikan Noble şirketlerinin iki ve üç boyutlu araştırmalarını değerlendiren şirketin, Rum hükümetine sözde “MEB” içerisindeki 13 ayrı parsel için yeni tahmin ve öneri sunacağını aktardı. Gazete, 11’inci parsele 6 km ve Afrodit yatağına 90 km uzaklıkta Mısır MEB’inde Zohr yatağında devasa doğalgaz keşfinin ardından şirketin yapacağı yeni değerlendirmeye büyük ilgi gösterildiğini belirtti.

Gazete, Rum hükümetinin Mısır hükümetinden Zohr yatağındaki sondajın verilerini istediğini ve olumlu yanıt aldığını da kaydetti.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde ruhsat sahibi olan şirketler, Zohr’un keşfiyle “MEB”in enerji dinamiği konusunda şimdiye kadarki tüm algıların yeniden gözden geçirileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Bilgilere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de büyük şirketlerin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisinde araştırma ve sondaj yapma ilgisinden haberdar olduğunu aktaran gazete, yeni bir ihaleye çıkmasının basit bir seçecek olacağından söz ederken, öte yandan Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelerin bunu zor kıldığını belirtti.

Hükümet çevrelerinin, yeni bir ihaleye çıkılmasının bir yılı aşabilecek uzun bir süreç olduğu ve iki tarafın bir çözüme ne kadar yakın olduklarını göstermeleri için fazlasıyla zaman gerekeceği değerlendirmesinde bulunduğunu da aktaran gazete, bazı çevrelerin, bu aşamada yeni bir ihaleye çıkılmasının en azından bir yıllık bir dönem için görüşmeleri etkilemeyeceğini düşündüklerini kaydetti.

“DEVLER ACİLEN PARSEL İSTİYOR”

Fileleftheros gazetesi de yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Mısır MEB’indeki Zohr yatağında devasa miktarda doğalgaz keşfinin, komşu yataklarda da hidrokarbon yatakları olabileceği ihtimalini güçlendirdiğinden, şirketlerin “iştahını kabarttığını” yazdı.

Habere göre, Total’ın bıraktığı ve şimdi kimsenin ruhsatına sahip olmadığı 10’uncu parsel ilgi odağı olacak.

“MISIR, ‘AFRODİT’İN BAŞLICA POTANSİYEL MÜŞTERİSİ”

Öte yandan, haftalık Kathimerini gazetesine konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Mısır’ın Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”inde 12’inci parseldeki Afrodit yatağının doğalgazının başlıca potansiyel alıcısı olduğunu belirtti.

Mısır’da devasa bir yatağın keşfinin yeni perspektifler açtığına dikkat çeken Lakkotripis, yatağın, geçmişte Güney Kıbrıs’ta denenenden farklı bir jeolojik metotla keşfedildiğini yazdı.

Lakkotripis, ayrıca Zohr yatağının altyapılarının teknik ve ekonomik olarak mümkünse doğalgazın daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde Mısır’a aktarılması için “Afrodit” tarafından da kullanılabileceğinden söz etti.