Rum Hükümet planlarına göre yıl sonuna doğru Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisinde yeni hidrokarbon çalışmaları için üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkılabileceği belirtildi.

Simerini gazetesi, “MEB’DE Ruhsat Noel Hediyesi… Yıl Sonuna Kadar Üçüncü Tur İçin Duyuru Yapılması Bekleniyor… 10’uncu Parsel ve 11 ve 12’nin Parçaları da Satışta” başlıklarıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntısıyla aktardığı haberinde, dev şirketlerin, gerek diplomatik yolla, gerekse Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e doğrundan ulaşarak yeni sondajlar konusunda gösterdikleri ilgi üzerine Rum Hükümeti’nin ihaleler için hedef belirlediğini yazdı.

Edindiği bilgilere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Fransız danışmanlık şirketi Beicip Flanlab’a, ruhsatlar konusunda yeni kararlar alınması amacıyla Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki kimseye ait olmayan parsellerin jeolojik yapıları ve enerji dinamiğini değerlendirmesi için talimatlar verdiğini aktaran gazete, ilk fırsatta kararlar alınacak olsa da, Total’in bıraktığı 10’uncu parselin kesinlikle yeni tur ihalenin içerisinde olacağını belirtti.

İhalede, Total’in, sözleşme değişikliğine ilişkin anlaşmanın ardından Rum Yönetimi’ne iade etmesi gerektiği 11’inci parselin bir kısmının da yer alması olasılığının bulunduğundan söz eden gazete, Noble Energy’e ruhsatlı olmayan ve Güney Kıbrıs’ın sahipliğinde kalan 12’inci parselin bir kısmı için de aynı durumun geçerli olduğunu kaydetti.

Gazete 12’inci parsele denk düşen söz konusu kısmın gerek Amerikan şirketinin keşifleri, gerekse Mısır’daki dev Zohr yatağıyla yakınlığı nedeniyle büyük ilgi toplamasının beklendiğini yazdı.

Jeolojik yapısından dolayı 5 ve 6’ıncı parseller için de düşüncelerin olduğunu belirten gazete, gelişmelerde söz ve rol sahibi olan teknokratların, ihaleye konulacak parsellerle ilgili kararların, jeolojik yapılarına ve Zohr’daki gibi kumlu bir yapının olup olmadığına bakılarak verileceğini söylediğini aktardı.