ABD Enerji Kaynakları Bürosu’nun da başında bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Enerji Koordinatörü ve Özel Temsilci Vekili Amos J. Hochestein Doğu Akdeniz ülkeleri için bölgenin doğal kaynaklarını değerlendirmenin en iyi yolunun işbirliği olduğunu açıkladı.

Politis ve diğer gazeteler, Hochestein’in Kıbrıs ve dünyadan gazetecilerin katıldıkları bir telekonferans düzenleyerek soruları yanıtladığını ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarına da değindiğini yazdılar.

Habere göre Hochestein, 2006 ve 2009 yıllarında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle Batı Avrupa’nın doğal gazsız kaldığını hatırlatarak Doğu Akdeniz ülkelerinin yeni doğal kaynakları iyi değerlendirmeleri ve bölgedeki işbirliğinin dünya çapında olduğunu anlamaları gerektiğini belirtti.

Sözde Güney Kıbrıs’ın doğal gaz yataklarına ilişkin olarak ise “Havadis” gazetesinin “bu yatakların miktarının kazanç getirmeye yeterli olup olmadığı” sorusuna yanıt veren Hochestein, “doğa gaz yataklarının az olmadığını ve şu anda ENI ile Kogas şirketleri tarafından, miktarın belirlenmesi çalışmalarının yapıldığını” söyledi.

Hochestein, bu doğal gazın Avrupa’ya taşınmasındaki en kazançlı yolun ne olduğu sorusu üzerine ise, “konuya tüm ülkelerin, İsrail’in, Kıbrıs’ın, Mısır’ın, Türkiye’nin, Yunanistan’ın ve büyük olasılıkla gelecekte Lübnan’ın çıkarları çerçevesinde bakılması gerektiğini” belirterek “şu anda bu ülkelerin çıkarlarının aynı doğrultuda olduğunu” iddia etti.

Hochestein, “ülkelerin büyük paralar gerektirecek yatırımlar yaparak birbirlerini tekrarlamak yerine bugünkü alt yapılar üzerinde işbirliği yapmalarının daha iyi olacağını” vurguladı.

Hochestein ayrıca, Doğu Akdeniz’in dünya pazarı ve özellikle de Avrupa pazarının doğal gaz sağlayıcısı haline gelebileceğini sözlerine ekledi.