Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, “Ulusal Halk Cephesi”nin (ELAM) Rum Meclisine girmesinden memnuniyet duyduğu haber verildi.

Simerini ve diğer gazeteler, dün Alpha TV’nin seçimlerle ilgili değerlendirmesini istediği II. Hrisostomos’un, başta ELAM’ın seçim barajını aşabileceğine inanmadığını belirterek özetle şunları söylediğini yazdılar:

“Girebileceklerine inanmamıştım ama memnun olduğumu söyleyebilirim. Başka sesler de duyulmalı. Diğerlerinin dikkatli olması, mecliste güçleri var diye dümdüz gidip karar vermemesi için çoğu zaman aşırıların sesi de duyulmalı. Eylemlerinin pusulası ve gönyesi ülkenin ve halkın malum çıkarları olursa, iyi gideceğimize inanıyorum.”

Politis II. Hrisostomos’un bu açıklaması üzerine, Ocak 2011’de zamanın Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ı eleştirdiği açıklamasını hatırlatmak gereği duyduğuna dikkat çekti.

Gazeteye göre II. Hrisostomos “Başkan’ın ELAM’ı kullandığıma inandığını zannetmiyorum.  Öyle olduğuna inanmasına ben neden olduysam bu korkunç bir şeydir. Demokratik ilkelerle hareket ederim. Bu teori değil, pratiğe de dökülmüştür.  Birçok kez dile getirdim,  hareketlerimle de gösterdim.  Bu nedenle demokratik ilkelerle hareket etmeyen insanlardan yana değilim. 

Kaçakların (mülteci) Kıbrıs’a gelmemeleri gerektiği konusunda kendilerine katılıyorum, bunu da açıkça söyledim.  Mültecilerin gitmesi, Kıbrıs’ta kalmaması gerektiği konusunda bu çocuklara katılıyor olmam suç değil.”