Güney Kıbrıs’ta bulunan ve geçtiğimiz pazar günü sabaha yakın, kimliği bilinmeyen kişi veya kişilerce kundaklanan Denya Camisi’ndeki onarım çalışmalarının dünden itibaren başladığı ve çalışmaların bu hafta içinde tamamlanmasının beklendiği haber verildi.

Caminin kundaklanmasının Rum siyasi partiler, dini liderler, Rum Ombudsman ve diğer yetkililer tarafından topluca kınandığını yazan Alithia gazetesi, “Caminin Kundaklanmasına Toplu Kınama” başlıklı haberinde, Rum polisinin de olayın faillerinin tespit edilmesi için her türlü çabayı göstermekte olduğunu yazdı.

Bu çerçevede birçok kişinin olay hakkında sorguya çekildiğini kaydeden gazete, camiyi kundaklayanların tespit edilmesi için Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP) ile “OPE’nin” de harekete geçtiğini ifade etti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Takis Hacıdimitriyu’nun dün de camiye gittiğini yazan gazete, Hacıdimitriyu’nun, Rum Haber Ajansı KİPE’ye yaptığı açıklamada, onarım çalışmalarının başladığını ve çalışmaların 5-6 bin Euro’ya mal olmasının beklendiğini söylediğini iletti.

Caminin onarımını, eski eserlerle ilgili çalışmalardan sorumlu taşeronun gözetimi altında olmak üzere, Rum Yönetimi’nin üstlendiğini kaydeden gazete, Teknik Komite ile UNDP’nin de sürece ekspertiz hizmeti sağlamakta olduklarını kaydetti.

Önemli olan şeyin suçluların yakalanması olduğunu dile getiren Hacıdimitriyu, devamla “bunca yıldır büyük bir çaba gösteriyoruz, bir işbirliği ortamı meydana getirmeye çalışıyoruz ve bir suç eylemi yalnızca Teknik Komite’nin değil bütün halkımızın çabasını yok etmeye çalışıyor” dedi.

Önemli olan şeyin suçluların yakalanması ve cezalandırılması olduğunu yineleyen Hacıdimitriyu, aksi takdirde bu suçun cezasız kalmasının bunun hasıraltı edilmesi anlamına geleceğini, bunu ise ne Teknik Komite, ne de toplum olarak kabul etmeye niyetleri olduğuna dikkati çekti.

Polisten aldığı malumat konusunda ise Hacıdimitriyu, almak istediği tek bilginin, suçluların yakalanmış olması olduğuna vurgu yaptı.

Caminin üçüncü kez saldırıya uğradığını ve hedef teşkil ettiğini ifade eden Hacıdimitriyu, caminin artık Teknik Komite için karşılıklı saygının güçlenmesi amacıyla bir unsur teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

TUNCAY

Gazeteye göre, Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay ise, Kıbrıs Rum Haber Ajansına (KİPE) açıklamasında, olayı üzüntü verici olarak nitelendirdi ve kültürel mirasın anlaşmazlık değil, işbirliği alanı olması gerektiğini söyledi.

Gazeteye göre, kötü alışkanlıkların geçmişte kalması gerektiğini dile getiren Tuncay, Teknik Komite’den bir heyetin hasarı tespit etmek için dün sabah camiye gittiğini söyledi ve zararın kısa zaman içinde düzeltileceğine dair değerlendirmede bulundu.

Anıtların (eski eserlerin), kökenlerinden bağımsız olarak ortak kültürel mirası teşkil etmekte olduğunu dile getiren Tuncay, farklılıklara saygı duyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Gazete, Tuncay’ın olayın faillerinin yakalanmasını istediğini söylediğini de aktardı.

“HRİSOSTOMOS İLE ATALAY İRTİBAT HALİNDE”

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile Başpiskopos Hrisostomos’un, caminin kundaklandığını öğrendikten bu yana irtibat halinde olduklarını da yazan gazete, Atalay ile Hrisostomos’un caminin kundaklanmasını sert bir dille kınadıklarını belirtti.

Gazeteye göre, Başpiskopos Hrisostomos konuyla ilgili açıklamasında, caminin kundaklanmasını sert bir dille kınadı ve gerek Hıristiyan, gerek Müslüman, gerek başka dine ait olsun, ibadet yerleri karşısında gerçekleştirilen bu tür faaliyetlerin, bu memleketin insanlarını tanımlamadığını, ne de kültürümüzle bir ilgileri bulunduğunu ifade etti.

Gazete haberinin devamında, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİKO, EDEK aynı zamanda Rum Ombudsman’ın kınama açıklamalarına da yer verdi.

Gazeteler, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, “caminin kundaklanmasının net bir hedef ve güdüye sahip, hoşgörüsüz ve ırkçı bir eylemden ibaret olduğu” şeklindeki açıklamasına ise vurgu yaptılar.

GAZETE BAŞLIKLARI

Fileleftheros: “Cami Hemen Tamir Ediliyor… Kundaklamadan Meydana Gelen Zarar 6 Bin Euro Civarında”

Haravgi: “Birileri Yapıyor, Birileri Bozuyor… Denya’daki Caminin Kundaklanmasına Toplu Kınama”

Simerini: “Herkes Kınadı… Denya’daki Caminin Kundaklanmasından Meydana Gelen Zararın Tamiri İçin Ekipler Dün İşe Başladı- Gerek Kıbrıs Türk Tarafı, Gerek Kıbrıs Rum Tarafı Olayı Kınadı”

Politis: “Yeniden Onarım… Tamir Çalışmaları ve Suçlularla İlgili Araştırmalar Başladı”