Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler konusunda ihtiyatlı olduğu ancak çözüme varılacağı noktasında inancının bulunmadığının gözlemlendiği belirtildi.

Simerini gazetesi, Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un gazeteye verdiği söyleşide, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere yönelik olarak ihtiyatlı gözükürken, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın iyi niyetine karşın, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiğini ileri sürdüğü “kibirlilik” nedeniyle çözüme varılamayacağını düşündüğünü belirtti.

Gazete II. Hrisostomos’un söyleşisi sırasında ayrıca iki kesimli iki toplumlu federasyonu desteklememeye devam ettiğini, bununla birlikte halkı bölmek istemediğini dile getirdiğini; ayrıca iki kesimli iki toplumlu federasyonu desteklemediklerini söyleyen partileri de oy peşinde koşmakla suçladığını yazdı.

Habere göre iki kesimli iki toplumlu federasyonun ırkçı bir çözümü teşkil ettiği şeklindeki söyleminin ve bugün rotanın değiştirilmesine ilişkin bir soru üzerine II. Hrisostomos, federasyonun, bir çeşit ademi merkeziyet (yerinden yönetme) olması nedeniyle büyük devletlerde uygulanabilir olduğunu, bunun küçük devletlere hizmet etmediğini düşündüğünü belirtti.

II. Hrisostomos, aşırı sağdan aşırı sola kadar siyaset dünyasının federasyonu kabul ettiğini, Kilise’nin halkı bölmek istemediğini, bu nedenle federasyon ruhu içerisinde bunun aşıldığını ancak net bir federasyon istediğini ifade ettiğini söyledi.

II. Hrisostomos, federasyonda, tek vatandaşlık, tek ekonomi, tek merkez bankası gibi unsurların önemine de dikkati çekti.

Gevşek federasyon, konfederasyon veya daha kötüsüne karşı olduklarını ifade eden II. Hrisostomos, Türkiye’nin sürekli iki devletten bahsetmesi nedeniyle bazı çekincelerinin de bulunduğunu belirtti.

Aşırı sağdan aşırı sola kadar tüm partilerin, iki kesimli iki toplumlu federasyonu kabul ettiğinden bahsetmesi ancak federasyona karşı olduklarını dile getiren partilerin de bulunmasının sorulması üzerine II. Hrisostomos, söz konusu partilerin, milletvekilliği seçimlerine bağlı olarak oy alma çabası içerisinde olduklarını söyledi.

II. Hrisostomos bir başka soru üzerine Kıbrıs sorununun çözümlenip çözümlenmeyeceğinin kendi taraflarının kararına bağlı olmadığını, Türkiye’nin de bunda payı olduğunu, Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözümlenmemesinde kendilerinin değil Türkiye’nin suçlu olduğunu savundu.

42 yıldır toprak konusunun, mülkiyetin görüşülmediğini, bu konuların ele alınması gerektiğini ifade eden II. Hrisostomos, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve de nasıl davrandığını bilmesine bağlı olarak, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların mutlu olacağı ve yeniden birlikte yaşayacağı  başarılı bir çözüme varılacağına inanmadığını ifade etti. 

İbadet alanlarının güven yaratıcı önlemlere dahil edilip edilmemesi şeklindeki bir soru üzerine II. Hrisostomos, kültürün hayati önemine dikkat çekerek GYÖ’ler içerisinde ibadet alanlarının korunması için kendilerine olanak sağlanması gerektiğini Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ilettiklerini belirtti.

II. Hrisostomos, ibadet alanlarının korunmasının, sınır kapılarının açılmasından daha da önemli olduğunu söyledi.

Birçok tarihi alanın yağmalandığını, birçok ikonu kaybettiklerini savunan II. Hrisostomos kendilerinin ise Güney Kıbrıs’ta bulunan tüm camileri koruduklarını ileri sürdü.