Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos  “dünyanın herhangi bir yerinde, nüfusun yüzde 18’inin başkanı çıkardığı bir ülke göstersinler, gidip oyumu alenen Akıncı’ya vereceğim” dedi.

Fileleftheros’un “Başpiskopos: Yüzde 18 Başkan Çıkartamaz… Göçmenlerimiz Adalete Erdirilmezse Halk Referandumundan Geçmez” başlıklı haberine göre, II. Hrisostomos AB Ortodoks kiliselerinden başpiskoposların da katıldığı Strovolo’daki Theu Sofia Kilisesi’ndeki ayinde yaptığı konuşmada Kilise’nin dönüşümlü başkanlığa tamamen karşı olduğunu vurguladı.

“Dünyanın herhangi bir yerinde nüfusun yüzde 18’inin, (sandıktan) ülke başkanını çıkardığı bir ülke göstermeden dönüşümlü başkanlıkta ısrar etmesinler” diyen II. Hrisostomos, “böyle bir ülke gösterilirse, Kıbrıs Cumhuriyeti başkanlığı için gidip Akıncı’ya oy vereceğini” söyledi.

Ayin sonrasında gazetecilerin, dönüşümlü başkanlıkla ilgili kaygılarını Rum Yönetimi Başkanı’na ve siyasi parti başkanlarına iletip iletmediğini sormasına karşılık II. Hrisostomos, böyle bir şeyin halkın onayından geçmeyeceğini her birine defalarca söylediğini, bunu hepsinin anladığını anlattı.

II. Hrisostomos “Başkan Anastasiadis birçok kez bana ‘Halktan geçmeyecek şeyler mi getireceğim? Getirmem’ dedi. Ancak biz bunları, halk bilsin ve zamanı geldiğinde görüşü net olarak karar versin diye söylüyoruz”  ifadesini kullandı.

“KIBRISLI TÜRKLERLE EVLİ OLANLARI AYIRMAYALIM”

TC kökenliler için de “biz, insani nedenlerle, Kıbrıslı Türklerle evli olanları ayırmayalım, burada kalsınlar diyoruz. Geriye kalanlar gitmelidir” diyen II. Hrisostomos, “çözüm yakın mı?” sorusuna karşılık da “çözümün yakın olduğuna hiçbir zaman inanmadım” şeklinde konuştu.

II. Hrisostomos, “göçmenlerimiz adalete erdirilmeden ve yerleşikler gitmeden (antlaşma) halkın referandumundan geçmeyeceğini hükümete de parti başkanlarına da söyledik” ifadesini kullandı.

Alithia haberi “Başpiskopos Hrisostomos: Dönüşümlü Başkanlık ‘Kırmızı Çizgi’” başlığıyla aktardı.

Gazete II. Hrisostomos’un  “Yüzde 18, yüzde 82’ye başkanlık edemez. Yüzde 18’in başkan çıkarması çok yersiz ve kabul edilemezdir.

Dönüşümlü başkanlık elbette Kilise açısından kırmızı çizgidir, Kıbrıs halkı için de kırmızı çizgi olduğuna ve buna olumlu oy vermeyeceğine inanıyorum. Bana nüfusun yüzde 18’inin başkan çıkardığı bir ülke göstersinler alenen gidip Akıncı’yı Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı seçeceğim” sözlerini öne çıkardı.

Habere göre “ben asla çözüme yakın olduğumuza inanmadım” diyen II. Hrisostomos TC Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs’taki gerçeklerden söz etmesini “kabul edilemez” bulduğunu söyledi, sebebini de şöyle izah etti:

“Malı, Türklerin elindeyken ve ‘mal bizimdir, geri almayacaksın’ derken, hangi göçmen gidip de (referandumda) evet oyu verecek? Göçmenlerimizin malları ve evleri, silah zoruyla aldılar diye Kıbrıslı Türklere ait olduğu bu gerçekler lehine oy verecek bir Kıbrıslı olduğunu zannetmiyorum, mümkün değil.”

Politis ise habere “Dönüşümlü Başkanlığa Karşı, Ama Uzlaşıcı… Başpiskopos, Kıbrıslı Türklerle Evli Yerleşiklerin Kalmasından Yana Açıklama Yaptı”  başlığını attı.

“MALLARIMIZI KENDİLERİNE BAĞIŞLAYACAĞIMIZI ZANNEDİYORSA YANILIYORLAR”

II. Hrisostomos’un “Türkiye ve Kıbrıslı Türkler mallarımızın kendilerinin olduğunu düşünüyor ve bunları kendilerine bağışlayacağımızı zannediyorlarsa, yanılıyorlar. Bizimdirler, talep ediyoruz ve ne kadar zaman gerekirse gereksin,  gerekirse Avrupa Mahkemeleri aracılığıyla geri alacağız” sözlerini aktaran gazete Hrisostomos’un, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Taşınmaz Mal Komisyonu kurulması ve işletilmesi kararını görmezden geldiğine dikkat çekti.

Haberde AB üyesi ülkelerden Ortodoks kilisesi temsilcilerinin, Rum tarafına, Rum Ortodoks Kilisesi’nin düzenlediği “Orta Doğu’da ve Kuzey Afrika’da İnsan Hakları ve Dini Özgürlükler” konulu konferansa katılmak üzere geldiği de belirtildi.