Rum Başpiskopos Hrisostomos’un, kürtaj olayının gerçekleşmesine müsaade eden anneler, doktorlar ve eşleri “katil” ilan ettiği belirtildi.

Simerini gazetesi, Rum Ortodoks Kilisesi Sen Sinod Meclisi’nin dün sabah ayininde Güney Kıbrıs’taki tüm kiliselere kürtajla ilgili bir genelge yolladığını ve Hrisostomos’un bu konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Sen Sinod Meclisi’nin genelgesinin, Rum Meclis’inde ceza kanunun bir maddesinde değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar üzerine yayımlandığını kaydeden gazete, Meclis’te görüşülen öneride, gebeliğin sonlandırılması şartlarıyla ilgili maddelerin yer aldığı bilgisini verdi. Habere göre, genelgede, “Kilise için hiçbir çözüm, herhangi bir aşamada bir insanın hayatına son verdiğinden, etik ve kabul edilir değildir” sözleri kullanıldı.

Böyle bir yasanın oylanmaması için milletvekillerine çağrı yapılan genelgede, herhangi bir sebepten ötürü (ekonomik, cenin ya da annenin hastalıkları, toplumsal hoşnutsuzluk) kürtaj ikilemi içerisine giren tüm kadın ve aileleri, savunmasız varlığı öldürmemeye ve bunun yerine Sen Sinod Meclisi üyelerine başvurmaya davet etti.

Genelgede, kendilerinin, etik destek ve öğütlerin yanı sıra, güvenli bir sığınak ve çocuğun doğumuna kadar her türlü yardımı, gizlilikle sağlama işini üstlenecekleri belirtildi.

Habere göre, Hrisostomos, bahsedilenlerin istenmeyen bir hamilelik yaşayan 18 yaş altındakiler için de mi geçerli olduğu sorusuna verdiği yanıtta, kürtajın bir cinayet olduğunu vurguladı.

Kilisenin istenmeyen hamilelikle karşı karşıya kalan kadınların yanında olduğunu ve onları çocuklarını dünyaya getirmeye çağırdığını belirten Hrisostomos, kilisenin bu çocukların bakımını üstlenebileceğini belirtti.