Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos “Müslümanları severiz ama bizden sonra gelirler” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüşmesinin ardından “çok güzel bir görüşme yaptık” diyen II. Hrisostomos “hem milli davamıza ezelden beridir destek verdikleri hem de Orta doğu Hıristiyanlarının ata toprağında kalmasını savundukları için teşekkür etme fırsatı bulduk” dedi.

II.  Hrisostomos “Lavrov’a Orta Doğu’nun özgün sakinlerinin biz Hıristiyanlar olduğunu izah ettim” dedi özetle şunları ekledi:

“Araplar bizden sonra, 7’nci yüzyılda geldiler. Gerçek sakinlerin gidip azınlıkların kalmasına müsaade edilemez. Müslümanları severiz, birlikte yaşamayı isteriz, asırlarca birlikte yaşadık ama radikalliği kınıyoruz, radikallerin egemen olmasını istemiyoruz. Rus hükümetinin pozisyonunu destekliyoruz çünkü radikaller, Orta Doğu’daki azınlıklar egemen olurlarsa Hıristiyanlar atalarının toprağında kalamazlar.”

LAVROV-OMİRU GÖRÜŞMESİ

Aynı gazete Lavrov’un Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aleksei Meskov ve Rus Büyükelçi Stanislav Osatchiy’le birlikte Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’yu da ziyaret ettiğini yazdı.

Habere göre Rum Meclis Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Omiru’nun Lavrov’a; “Rusya’nın Kıbrıs sorunu ve BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde çözüm çabasıyla ilgili güttüğü ilkeli tutuma” Rum meclisinin ve Rum halkının derin takdirini ilettiği belirtildi.

Kıbrıs müzakerelerinin yoğunlaştırılmasını kutladığı ve Rusya’nın, Kıbrıs sorununa BM kararlarına dayalı, Kıbrıs’ı ve halkını yeniden birleştirecek çözüm çabalarına desteğini sürdüreceğini söyleyen Lavrov’un, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine Rum meclisinin yaptığı katkılara dikkat çektiği kaydedildi.