Rum Ombudsman Eliza Savvidu, Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos’un eşcinsellere karşı hakaret içeren sözleri hakkında cezai soruşturma açılabileceğini belirtti.

Alithia gazetesine göre Savvidu, Kilise tarafından yapılan açıklamaların ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığını belirterek, hem içerik açısından, hem de sebep olabileceği sonuçlar açısından cezai soruşturma açılabileceğini ifade etti.

Sarfedilen sözlerin yasayla korunan özellikler (cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği) temelinde nüfusun bir grubuna hakaret ederek, onu küçük düşürerek ve hedef göstererek zarar verici olduğunu vurgulayan Savvidu, bu tür açıklamaların, lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve interseksüel (LGBTI) kişiler aleyhine nefret, çarpık klişeler ve önyargıyı devam ettirdiğini ve eşcinselliğin ahlaksızlık, suç, bozulma ve psikolojik hastalıkla özdeşleştirildiği döneme geri dönüş yaptırdığını söyledi.

Savvidu, herkesin yasalar önünde eşit olduğunu ve herhangi bir din, gelenek ya da ideoloji adına hiçbir homofobik konuşma şeklinin tolere edilemeyeceğini belirtti.

Habere göre AKEL ise konuyu Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’nin gündemine yazdıracağını duyurdu.

Rum Başpiskopos Hrisostomos, son günlerde yaptığı açıklamalarında eşcinselliği “sapıkça, doğaüstü ve günah” olarak nitelendirerek, inşa edeceği okullardaki öğrencilere, eşcinselliğin doğal bir şey olmadığını ve insanın kendini kötülüklerden koruması gerektiğini anlatacağını söylemişti.