Güney Kıbrıs açısından Türkiye-AB Zirvesi’nden ortaya çıkan en önemli olgunun, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması ile Kıbrıs sorununun çözümü arasında kurulan sıkı bağlantı olduğu haber verildi.

Alithia “Türkiye’nin Üyeliği İçin Çözüm Ön Şarttır… Bağlantı Ahmet Davutoğlu Tarafından da Kabul Edildi… Başkan Anastasiadis Türk Başbakan İle Yüz Yüze” başlıklı manşet haberinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “birçok üye devletin, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasının Kıbrıs sorunundaki ilerlemeye bağlanmasını açıkça ortaya koyduğu” açıklamasını hatırlattı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün RİK’e yaptığı açıklamada TC Başbakanı Davutoğlu’nun “Kıbrıs sorunu çözülürse Türkiye’nin üyelik sürecine destekleyici gelişme olacak” diyerek, ülkesinin üyelik sürecini Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına bağladığına işaret etti.

RUM BAŞKANLIK SARAYI: “TÜRKİYE-AB ZİRVE SONUÇLARINDAN MEMNUNUZ”

Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan ve üye devletlerin Türkiye-AB Zirve toplantısının sonuçlarından memnuniyet belirtilen açıklamada “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesine üye devletlerin liderlerinden gelen desteği kutluyoruz” denildi, özetle şunlar eklendi:

“Özellikle, Ortak Beyan’a vize serbestisiyle ilgili Yol Haritası’nın öngördüğü kriterlerin bütün üye devletlere uygulanması gerektiği ifadesinin eklenmesi memnuniyet yaratmıştır.  Üye devletlere, mülteciler için Türkiye’ye finansmana katılma zorunluluğu getirilmemiştir.

Zirve sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti, mülteci krizine top yükün tepki gösterilmesi gereğini teslim etmekle birlikte Türkiye’nin üyelik sürecinin, AB’ye ve bütün üye devletlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olduğu görüşünü yazılı sunmuştur.”

DAVUTOĞLU-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ

Habere göre Rum Sözcü’ye, Davutoğlu-Anastasiadis görüşmesinin neden perde gerisinde kaldığı ve yüz yüze mi görüştükleri soruldu. Görüşmenin 29’ların Özel Zirve toplantısı çerçevesinde gerçekleştiğini söyleyen Hristodulidis “Sayın Anastaiadis ve Sayın Davutoğlu bir yüz yüze görüşme yaptı, Kıbrıs sorununun kısa zamanda çözülmesi arzularını dile getirmeleri üzerine yoğunlaşan kısa bir görüş alış verişinde bulundular. Başkan’ın Türk Başbakan’la görüşmesindeki konuşmasının sonucu budur” dedi.

“MAĞLUBİYETTEN MEMNUNİYET”

Simerini “Mağlubiyetten Memnuniyet” başlıklı haberinde Türkiye’nin “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini” yerine getirmesini bekleyen Rum yönetiminin, Türkiye’nin üyelik sürecinin canlandırılmasından ve mülteci konusunu yönetmek için AB tarafından mali yardım verilmesinden memnuniyet belirttiğine dikkat çekti.

Gazeteye göre Sözcü Hristodulidis Türkiye-AB Zirvesi’ni değerlendirirken “Ortak Beyan’a özellikle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin buzdolabına kaldırdığı başlıkların eklenmesi bizim için hoş bir gelişme olmazdı. Böyle ifadeler olmaması bizim açımızdan önemlidir” dedi.

Rum yönetimince Yazılı Beyan sunulmasındaki maksadı anlatırken de “hem Kıbrıs tarafının Ortak Beyan’ın maddeleriyle ilgili pozisyonunun teferruatıyla izah edilmesi, hem de Türk tarafınca sunulan, Kıbrıs sorununa, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması konusundaki malum yaklaşımıyla ilgili Yazılı Beyan’a cevap verilmesi maksadını taşıyordu” diyen Hristodulidis özetle şunları ekledi:

“Başkan Anastasiadis Türkiye’nin Yazılı Beyan’ına derhal cevap verdi. Bir de perde gerisini –perde gerisi denilebilirse- anlatayım: Her iki tarafça da, bu ifadelere son defa ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.”

NEOTİFU: “DİSİ’NİN TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEĞİ NETTİR”

Gazete “Partiler Hayal Kırıklığı İçinde… Averof DİSİ’nin Türkiye’nin AB Üyeliğine Karşı Olmadığını Netleştiriyor” başlıklı haberinde ise Türkiye-AB Zirvesi’nden çıkan sonucu hem muhalefet partilerinin, hem de DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun yorumladığına dikkat çekti.

Habere göre “partisinin Türkiye’nin AB üyeliğine desteğinin net olduğunu” söyleyen Neofitu, “Coğrafyayı değiştiremeyiz. Ancak Türkiye üyelik müzakerelerinin geleceği olsun isterse AB’ye ve Kıbrıs’a karşı yükümlülükleri var. Dolayısıyla Avrupa Türkiye’yle müzakereleri sürdürme yolunu açmak istiyorsa bunun ancak, Kıbrıs sorununun çözümünden geçtiği anlaşılmalıdır” dedi.

AKEL: “TÜRKİYE KIBRIS KÖKENLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ”

AKEL, Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis aracılığıyla Türkiye’ye, Kıbrıs sorununa etkin katkı koyma ve “Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini” yerine getirme çağrısı yaptı. Lukaidis “Ortak Beyan’ı incelediğimizde, Türkiye’nin, AB’ye karşı hukuki taahhüt  de olan, Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini hatırlatma gereğini duyuyoruz. Bu yükümlülükler müzakere başlıklarının açılmasıyla doğrudan bağlantılıdır ve kimse bunları görmezden gelerek başlıkları açamaz” dedi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise Türkiye-AB Zirvesi’nde Rum yönetiminin ve Yunanistan’ın büyük ve belirleyici bir mağlubiyete düştüğü görüşünü ortaya koydu. “Maalesef Anastasiadis hükümeti Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB içerisindeki pozisyonunu ve rolünü gün be gün erozyona uğratıyor ve güçsüzleştiriyor” diyen Papadopulos şunları ekledi:

DİKO: “2006’DA MÜCADELEYLE KAZANILANLAR ÇÖPE ATILDI”

“Türkiye, kendiliğinden anlaşılan yükümlülüklerini, yani mülteci ticaretiyle mücadele etmek için Kıbrıs ve Yunanistan’a karşı bir kez daha zafer kazandı. Dün (önceki gün) alınan kararlarla Türkiye’nin, 2006’da mücadeleyle kazanılan Kıbrıs kökenli yükümlülükleri çöpe atıldı. DİSİ ve AKEL derhal strateji değiştirmelidir.”

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos  “Kıbrıs hükümeti, Türkiye’nin hiçbir üyelik başlığının açılmasına rıza göstermemeliydi” dedi. Rum yönetiminin, Türkiye’ye verilecek 3 milyar Euro’luk mali yardıma da hiçbir şekilde katılmaması gerektiği görüşünü ekledi.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Anastasiadis hükümeti, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek yanlı dondurduğu müzakere başlıklarının ismiyle ifade edilmesini geçici olarak silebilir ancak Komisyon’un, 5 başlığın açılması için hazırlık prosedürünü tamamlamayı taahhüt etmiş görünüyor” vurgusunu yaptı.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI: “KIBRIS CUMHURİYETİ İŞLEVSİZDİ”

Vatandaşlar İttifakı da “Kıbrıs Cumhuriyeti Türkiye-AB Zirvesi’nde varlık göstermedi, işlevsizdi” vurgusunu yaptı, şunların altını çizdi:

“Kıbrıs vatandaşları Türkiye’ye mali destek verecek. Türkiye Kıbrıs vatandaşlarını serbest dolaşım ve yerleşim hakkından mahrum ederken Başkan Anastasiadis Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasını kabul etti. Türk vatandaşları artık bütün Avrupa’da ve ülkemizde serbestçe dolaşabilecek.”