Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye’nin sadece adanın kuzeyi için garantör olacağı bir sistem önerdiği, Rum liderin ise “Türk askeri kalmaması durumunda bu öneriye sıcak bakabileceği” mesajını verdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Politis gazetesi “Güvenlik En Son… Her İki Taraf da Milliyet Gazetesi’nin Haberini Yalanladı” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, Hristodulidis’in, güvenlik ve garantilerin müzakere masasında henüz tartışılmadığını söylediğini ve bu ifadenin, Anastasiadis için geçerli olmadığına vurgu yaptığını yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Rum tarafının bu konudaki tezinin bilindiğini; AB üyesi bir ülkede garantilerin varlığının kabul edilemeyeceğini ve bu tezin, Rum tarafının uluslararası muhatapları tarafından da “gayet iyi bilindiğini” ifade etti.

Hristodulidis, liderlerin, güvenlik konusundaki düzenlemelerin bir tarafı memnun ederken, diğer taraf için tehdit hisleri oluşturmaması gerektiği konusundaki açıklamalarına da atıfta bulundu.

Nikos Hristodulidis, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, Akıncı ile görüşmesinde, Rum tarafının adada hiç Türk askeri kalmamasıyla ilgili tezini desteklediği konusunda gazetede yer alan iddiayla ilgili bir soruya ise, “kendisinin o görüşmede ne konuşulduğunu bilecek konumda olmadığı” yanıtını verdi.

“ENERJİ PLANLARI İLERLİYOR”

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Hristodulidis’in, yine aynı gazetede yer alan, Nuland’ın Güney Kıbrıs’tan enerji planlarının ilerlememesini istediği yönündeki iddiaları da yalanladığını yazdı.

Habere göre Hristodulidis, enerji planlarının ilerlediğini ve yaz ayları içerisinde bazı gelişmeler olacağını; bununla birlikte komşu ülkelerle, enerjiyle ilgili daha ileri işbirliği için sıkı şekilde çalıştıklarını kaydetti.