Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in bu açıklamayı Washington’da gerçekleştirmiş olduğu temaslar çerçevesinde yaptığını yazdılar.

Habere göre Hristodulidis, temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri ile bir araya geldi.

Gazete ayrıca Hristodulidis’in, Amerikalılar ve BM’ye, Barbaros’un Gazimağusa Limanı’ndan ayrılmaması ve Ankara’nın NAVTEX’i yenilemesinin söz konusu olmadığına dair güçlü teyitler alınmaması durumunda Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına yeniden oturmasının söz konusu olmadığını ilettiğini yazdı.

Hristodulidis,  Ulusal Güvenlik Konseyi Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye sorumlusu William Tuttle, Dışişleri Bakanlığı Avrupa’dan sorumlu müsteşarı Amanda Sloat ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Mike Carpenter ile ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.


Hristodulidis, ABD ziyaretinin ikinci ayağı olan New York’a hareketinden önce yaptığı açıklamada, gerek Kıbrıs sorunu gerekse ikili konulardaki görüşmelerinden memnun olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlaması perspektiflerini ve diyaloğun yeniden başlaması durumunda ne olacağı konusunu ele aldıklarını belirten Hristodulidis, bir soru üzerine, ABD’nin oynamasını istedikleri rolden bahsetti.

Hristodulidis, sözlerinin devamında, ABD’nin, yeni bir NAVTEX’in yayımlanmayacağını ve sonradan, müzakerlerin yeniden başlamasının ardından, aynısının olmayacağını teminat altına almasını istediklerini belirtti.

Hristodulidis, böylesi bir durumda(NAVTEX’in yenilenmesi), tutumlarının bir önceki ile aynı olacağını da söyledi.

ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilere de değinen Hristodulidis, ABD ile olan ilişkilerinde kriz bulunmadığını, muhataplarının, iki ülke ilişkilerinin ileriye götürülmesi için oldukça candan olduğunu da ifade etti.

HRİSTODULİDİS SPEHAR İLE DE GÖRÜŞTÜ

Alithia gazetesi aynı haberinin içerisinde Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, dün,  BM'nin Avrupa Konuları Sorumlusu Elizabeth Spehar ile çalışma yemeğinde bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, ziyaret programı içerisinde, Amerikan Yahudi Komitesi Yürütme Müdürü David Haris ve BM’deki Rus Daimi Temsilci Vitaly Yurkin ile de görüştü.

Hristodulidis ayrıca yarın yapılacak olan Amerika’daki Kıbrıs Federasyonu’nun 44’üncü toplantısına katılıp burada bir konuşma yapacak.

Hristodulidis, Yunanistan’ın bağımsızlık yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilecek geçit töreninde Güney Kıbrıs adına selamlamayı kabul edecek.

Gazete Hristodulidis’in Ada’ya 30 Mart’ta döneceğini de yazdı.

Öte yandan Politis gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hrsitodulidis’in, BM’deki Rus Daimi Temsilcisi Vitaly Yurkin ile görüştüğünü belirtti.
 
Habere göre Hristodulidis, ABD’de gerçekleştirdiği temaslardan memnun olduğunu da söyledi.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Amerikalı yetkililerin, Güney Kıbrıs ile olan ikili ilişkilerin, enerji, ekonomi ve savunma alanında normal bir şekilde devam edeceğinden bahsettiklerini yazdı.

Habere göre Amerikalılar ayrıca Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “öngörülemezliği” konusundaki endişelerini dile getirdi.