Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Avrupa Birliği (AB) tarafından Kıbrıs sorunu çözüm çabalarında aktif ve daha belirgin bir rol üstlenilmesinin, Kıbrıs olduğu kadar, bizzat AB’nin de yararına olacağını dile getirdi.

Simerini gazetesinin haberine göre Hristodulidis, AB Günü dolayısıyla dün yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa’nın ayrılmaz bir parçasını teşkil eden ve AB tam üyesi olan Kıbrıs’ın, 40 yılı aşkın bir süredir bölünmenin ve askeri işgalin trajik etkilerini yaşamakta olduğunu” iddia etti ve bu durumun şüphesiz AB kurumunda açık bir yara teşkil etmekte olduğunu ileri sürdü.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun, ileri sürülen “işgali” sonlandıracak ve Kıbrıs’ı gerçekten yeniden birleştirecek olan yaşayabilir ve işlevsel çözümünün, AB normlarıyla aynı zamanda AB’nin üzerinde kurulu olduğu temel ilke ve değerlerle kaçınılmaz olarak uyumlu olması gerektiğini de savundu.

Hristodulidis, AB’nin bu çerçevede, “Kıbrıs halkının” tümünün insanlık haklarını ve temel özgürlüklerini güvence altına alarak; yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ta emniyet sübabı teşkil edebileceğine dair görüşünü dile getirdi.