Rum tarafının Yunan hükümetinin işbirliğinde, güvenlik ve garantilerle ilgili Avrupa Birliği’nin aktif müdahil olacağı bir öneriler paketi hazırladığı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da Türkiye’de bu paket öneriyle ilgili nabız yokladığı bildirildi.

Alithia “Avrupa Garantileri Planı… N. Kocas’la Birlikte Türk Tepkileri Değerlendirilecek” başlıklı haberinde Kocas’ın Rum-Yunan öneri paketine Türk yetkililerin verdiği tepkileri Rum Yönetimiyle birlikte değerlendirmek üzere yarın Rum tarafına gelmesinin  beklendiğini yazdı.

Haberde Rum tarafının, buna paralel olarak, BM Güvenlik Konseyi’ni de garantörlüğü üstlenmeye, Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının muhtemel endişelerinde katalizör rol oynamaya ikna etmeye çalıştığına vurgu yapıldı.

Gazete Rum tarafının güvenlik ve garantilerle ilgili önerilerini müzakere masasına koymadan önce,  garantiler konusunu garantör ülkeler katılmadan görüşmeye niyetli olup olmadığını anlamak için Türk tarafının nabzını Yunan hükümeti aracılığıyla yoklamaya çalıştığını belirtti.

Kocas’ın önceki gün gayrı resmi ziyaret için gittiği İstanbul’da TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Rum tarafının önerilerini aktardığını ancak görüşme sonrasında resmi açıklama yapılmadığını belirten gazete AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, İstanbul ziyaretinin ardından Türk tarafının garantileri ilk kez görüşme konusu yaptığı açıklamasını hatırlattı.

Politis “Kocas Bizzat Bilgi Verecek” başlıklı haberinde garantör güçler arasında teati edilmekte olan fikirlerin şimdilik hazırlık nitelikli niyet beyanı aşamasında bulunduğuna işaret etmesine rağmen Kocas’ın, Çavuşoğlu ile temasları hakkında Rum tarafına Perşembe günü (yarın) bizzat bilgi vereceğini yazdı.

BM ANAYASASININ 7’NCİ MADDESİNİ AB ÇERÇEVESİYLE BAĞDAŞTIRAN SENARYO

Gazete şimdilik yayınlanan en detaylı senaryonun, Rum tarafının çalıştığı; BM Anayasası’nın 7’nci maddesini AB’nin üye ülkelerinin iç anayasal düzeninin idamesi için sunduğu çerçeveyle bağdaştıran senaryo olduğuna dikkat çekti.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis gazetecilerin, Kocas’ın Çavuşoğlu ile temaslarıyla ilgi sorusuna karşılık Kocas’ın Rum-Yunan-İsrail üçlü görüşmesi için yarın Rum tarafına geleceğini, bu çerçevede Çavuşoğlu’yla temasları hakkında bilgi almayı beklediklerini söyledi.

Hristodulidis Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın garantilerle ilgili çalışmalarından haberdar olup olmadıkları sorusuna da “somut görüş veya fikir yok. Yunanistan ile Türkiye arasında, bir dizi başka konuda fikir teatisi yapılıyor, bu konuda (garantiler) somut herhangi bir şey yok” dedi.

Rum Yönetiminin, AKEL Genel Sekreteri’nin İstanbul temaslarının sonuçlarından memnun olup olmadığı da sorulan Hristodulidis “Sonuçtan memnun olup olmadığımızı söyleyemem çünkü müzakere masasında ne olacağını ciddiyetle görmemiz gerekir” ifadesini kullandı.

Hristodulidis ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İstanbul temaslarını değerlendirirken de “Amerikan Başkan Yardımcısı’nın götürdüğü mesajların sonuçları hakkında Amerikan tarafı hafta içinde bize bilgi verecek” dedi.

“AKINCI’NIN ROLÜ ÖNEMLİ AMA ÖNEMLİ KARARLARI TÜRKİYE’NİN ALDIĞI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ”

Rum Sözcü, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun iç yönlerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tam yetkili olduğu yönündeki tutumunu değerlendirirken “Elbette Sayın Akıncı’nın rolü önemlidir. Ancak Türk askeri varlığını ve toprak, garantiler, Türk askerinin çekilmesi, takvimler, yerleşikler gibi konularda önemli kararları Türkiye’nin aldığı görmezden gelinemez” iddiasında bulundu.

Hristodulidis “Kıbrıs sorununun iç yönleri ile garantiler ve güvenlik arasında al-ver olabilir mi” sorusuna karşılık “al-ver aşamasında değiliz.  Olguların nasıl gelişeceğini peşinen bilemem” dedi.