Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC televizyonlarında ortak yayımlanan açıklamasını değerlendirdi ve Akıncı’nın açıklamalarının “Kıbrıs Rum tarafının birçok kez yinelediği, henüz aşılması gereken çok mesafe olduğu şeklindeki tezini doğruladığını” belirtti.

Politis ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın KKTC televizyonlarından önceki akşam yayımlanan programdaki açıklamalarına Güney’den ilk tepkilerin geldiğini, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in ve Rum siyasi partilerinin bilindik görüşlerini yinelediklerini yazdılar.

Gazetenin haberine göre Hristodulidis açıklamasında, “müzakere masasında gösterilen çabanın ancak bir AB devletinin koşullarına ulaşıldığında olumlu sonuçlanacağını ve dönüşüm aşamasında olan devletin bağımsızlığını sağlayacağını” iddia etti.

Hristodulidis, “devam eden süreçte bir dizi konu üzerinde görüş birliğine varıldığını ancak bir dizi başka konuda ise görüş ayrılıklarının bulunduğunu” yineleyerek “Kıbrıs Türk tarafının tezlerini dile getiren Akıncı’nın sözlerinin, henüz yapılması gereken önemli çalışmaların olduğu şeklindeki Kıbrıs Rum tezlerini doğruladığını” belirtti.

Öte yandan gazete, bazı Rum siyasi partileri ve yetkililerinin ise Akıncı’nın açıklamalarını yorumlarken “uzlaşmazlıktan” bahsettiklerini yazdı.

Gazete, Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, EDEK, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın yaptıkları açıklamalarda Akıncı’yı “uzlaşmaz olmakla ve Türkiye’nin tezlerini inançla takip etmekle suçladıklarını” belirtti.

Habere göre AKEL Politbüro üyesi Stefanos Stefanu ise, Akıncı’nın Kıbrıs Türk halkının duymak istediklerini söylediğini iddia ederek müzakereler konusunda fazla açıklama yapmanın da sürece faydası olmayacağını savundu.