Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta garantiler konusunda beşli konferans daveti almadığını yineledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini Davos’a taşıma yada garantiler konulu çoklu konferansa katılma önerisi almadığını yinelediğini yazdılar.

Alithia gazetesi, Davos Ekonomik Formu çerçevesinde garantiler konusunda beşli ya da çoklu konferans yapılması konusunda resmi bir karar alınmamış veya uzlaşıya varılmamış olabileceğini ancak müdahil ülkelerin birebir görüşmelerinde Kıbrıs sorununun gündeme gelmesinin ihtimal dahilinde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Davos Ekonomik Formu gibi etkinliklerde liderlerin görüştükleri zaman Kıbrıs sorunu gibi bir konuda görüş alış verişinde bulunmalarının doğal olduğunu belirtirken Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuya ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Habere göre Hristodulidis dün yaptığı yazılı açıklamada, Anastasidis’in “müzakereleri Davos’a taşıma yada garantiler konusuna ilişkin herhangi bir konferansa katılma önerisi almadığını” belirtti.

Hristodulidis ayrıca, Anastasiadis’in “devam etmekte olan diyalogun şu anki aşamasında bu tür bir şey için erken olduğu ve faydasının bulunmayacağını vurguladığını” hatırlattı.

Hristodulidis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde olumlu sonuç alınabilmesi için elinden geleni yaptığını da iddia etti.

PARTİLER TEPKİLİ

Öte yandan Politis gazetesi, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da Davos’a davet edilmesine Güney Kıbrıs’tan bazı siyasilerin ve partilerin tepki gösterdiklerini yazdı.

Habere göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’in müsadesiyle “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rezil edilmesi ve sahte devletin düzeyinin yükseltilmesinin sürdüğünü” iddia ederek “iki eş başkan Davos’a gidiyor” yorumunda bulundu.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye yönelik eleştiride bulundu ve Eide’nin yetkilerinin dışına çıktığını savunarak Rum hükümetine, Eide’nin görevden alınması için BM’ye talepte bulunması çağrısı yaptı.

Rum Meclisi Başkanı Yannalis Omiru da açıklamasında, beşli konferans olasılığını şiddetle reddettiğini belirterek uluslar arası faktörlerin ve özellikle AB ile İngiltere’nin iyimserlik mesajları vermek yerine Türkiye’ye baskı yapmaları gerektiğini savundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Beşli Konferans Senaryosu Yok” 

Fileleftheros: “Beşli Konferans Hayaletini Yaşatıyorlar – Akıncı Herkes Orada Olacağı İçin Böyle Bir Gelişmeyi Olumlu Karşıladığı İzlenimini Verdi – Hristodulidis: Diyalogda Sorun Çıkmasın”.  

Simerini: “Beşli Çıkaramadı – Hükümet ve Akıncı Beşli Konferansı Yalanladılar”.