Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Milliyet gazetesinde çıkan Dünya Bankası’nın hazırladığı raporda çözümün maliyetinin 23 milyar Euro olduğuna dair haberi yorumladığı belirtildi.

Politis gazetesine göre, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, gazeteye yaptığı açıklamada, Dünya Bankası’nın incelemesinin tamamlanmadığını bu nedenle çözümün maliyetine ilişkin rakamın bulunmadığını ifade etti.

Dünya Bankası ve IMF heyeti tarafından gelişim halindeki incelemenin henüz tamamlanmadığını ifade eden Hristodulidis, mülkiyet konusunda sonuca varmadan tazminatlar için gerekli olacak miktarın hesaplanmasının mümkün olmadığını savundu.

Hristodoludis gazeteye yönelik açıklamasında ayrıca Haziran ayı başında 1-10 Haziran tarihleri arasında ABD’ye gideceğini ve burada Kıbrıs sorununa yönelik olarak Dünya Bankası ve IMF yetkilileriyle temaslarda bulunacağını belirtti.

Gazete Hristodulidis’in açıklamalarından yola çıkarak, “liderlerin, incelemenin ilerlemesi konusunda haberdar olduğunu, nihai bir rakamın bulunmadığını bununla birlikte araştırmanın gelişim halinde olduğunu ayrıca spesifik durumdan dolayı  KKTC’deki ekonominin, tarif edilmesi açısından zorlukların bulunduğu” yönünde kanaate vardığını yazdı.

SONDAJ KONUSU

Gazeteye göre Hristodoludis, yine “Milliyet” gazetesinde yer alan “ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Kıbrıs Rum tarafını yeni sondajlar yapmaması konusunda uyardığı ve sondajları durdurmaları için şirketlere müdahalede bulunacağı tehdidinde bulunduğu” şeklindeki haberi de yorumlayarak, bu yazılanları yalanladı.

Hristodulidis ayrıca Nuland’ın, tazminatların bir bölümünün AB tarafından karşılanacağı şeklinde teyitte bulunduğu iddialarını da yalanladı.