Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) doğal gaz kaynaklarının aranması ve çıkarılmasına ilişkin üçüncü tur başvuruları çerçevesinde dün “Delek” ve “ENI” şirketlerinin temsilcileriyle görüştü.

Fileleftheros gazetesi: “Şirketlerden MEB’e Hücum – Üçüncü Tur Sondajlar İçin Yoğun İlgi – İlk Sondajlar 2017’de” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde doğal gaz sondajları için üçüncü tur ihaleye yabancı şirketlerin yoğun ilgi gösterdiklerini, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dün bu şirketlerden ikisinin temsilcileriyle bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre  Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in “Delek” ve “ENI” şirketlerinin temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmede, söz konusu şirketlerin Güney Kıbrıs’la hali hazırda mevcut sözleşmeleri, üçüncü tur izinlere başvuru ve genel anlamda Doğu Akdeniz’in jeostratejik önemi konularını ele aldıklarını belirtti.

Şirketlerin gösterdikleri ilgide genel anlamda bir artış gözlemlediklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade eden Hristodulidis, bu ilginin Güney Kıbrıs MEB’ine ve genel olarak bölgeye duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu savundu.

“Yeni şirketin 12nci parsele girmesinin ardından şirket tarafından yeni bir kalkınma planının sunulduğunu” belirten Hristodulidis, kendilerinin plana ilişkin yanıtlarının gönderileceğini, yakın zamanda uzlaşıya varılmasını beklediklerini ifade etti.

Gazete, ENI şirketi CEO’su Claduio Descalzi’nin Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, şirketinin adada kalmaya ve gerek mevcut parseller gerekse olası yeni parsellere yatırımlarına devam etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Descalzi, Anastasiadis’le görüşmesinde, mevcut parselleri (2, 3, 9) ve geleceğe ilişkin planları ele aldıklarını belirterek üçüncü tur izinler konusunda da yatırımları sürdürmeye ve yeni parsellerde çalışmaya kararlı olduklarını dile getirdiğini ifade etti.

Delek şirketi CEO yardımcısı Yaniv Friedman ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Afrodit yatağındaki kalkınmanın hızlanabilmesi hedefiyle Güney Kıbrıs’la işbirliği ve Güney Kıbrıs’ın İsrail’le işbirliğine olan bağlılıklarını” vurguladı.

HRİSTODULİDİS: “ÇÖZÜM OLMAZSA BORU HATTI GEÇEMEZ”

Öte yandan Rum hükümet sözcüsü İsrail’den Türkiye’ye doğal gaz boru hattı geçişine ilişkin haberleri yorumladı ve “Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs’ın MEB’inden Türkiye’ye doğal gaz borusu geçmesinin söz konusu olamayacağını” iddia etti.

Habere göre Hristodulidis, “İsrail’in kendilerinden böyle bir talepte bulunmadığını” belirterek, “Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’inde böyle bir şeyin olamayacağının Anastasiadis tarafından İsrail Başbakanı’yla gerçekleşen her temasta dile getirildiğini” vurguladı.

Hristodulidis: “İşgal altındaki bir devletin işgal kuvvetine gidecek bir boru hattına onay vermesinin mümkün olmadığını herkes biliyor. Böyle bir senaryonun ele alınabilmesi ve gerçekleşebilmesi için Kıbrıs sorununun çözülmüş olması gerekir” şeklinde konuştu.

Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın doğal gaza ilişkin seçeneklerinin ise doğal gaz miktarına bağlı olduğu vurgusunu yaptı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Enerji Stratejisini Miktar Belirliyor – Hükümet ve Doğal Gaz Çıkaran Şirketler Arasında Temas Yoğunluğu – MEB’e Güven Oyu”.

Alithia: “ENI ve Delek İlgilendiklerini Belirttiler – Çözüm Olmadan Kıbrıs MEB’inden Boru Hattı Geçmez”.

Haravgi: “Doğal Gaz Konusunda Vizyon ve Plan Yok”.

Politis: “Kıbrıs MEB’inde Sondajlar Yılı – Total’den Sonra ENI’de 2017’de Sondaj Yapacak”.