Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide bugün öğle saatlerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Eide-Anastasiadis görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde, bazı görüş birliklerinin uzlaşılara dönüştürülmesine ilişkin başlatılan çabanın devam etmekte olduğunu söyledi.

Habere göre, Hristodulis ayrıca Anastasiadis ile Eide arasında bugün yapılan görüşmede, müzakere masasındaki durum ile liderler arasında gerçekleştirilmesi planlanan ileriki görüşmelere ilişkin iyi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.

Habere göre Hristodulidis bir soruya karşılık olarak da şu yanıtı verdi;
“Başkan Anastasiadis’in Sayın Akıncı ile olan son görüşmesinden sonra da söylediği gibi, bu görüşme çok yapıcıydı, ilerleme yaşandı ve çaba sürüyor. Bu sebepten dolayı müzakere masasında bulunuyoruz. İlerleme var, ancak görüş ayrılıkları da var. Görüşme yapmak yoluyla, tüm sürecin nasıl ilerleyebileceğini görmeye çalışıyoruz.”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu ile ilgili sözlerini de şu şekilde yorumladı:

“Çözüm, kesinlikle sürdürülebilir olmalıdır. Bu IMF, Dünya Bankası ve daha çok da bizim hedefimizdir. Araştırmaların tamamlanmamasından ötürü, yapılan ilk değerlendirmelerin, çözümün bizzat kendisinin sürdürülebilir olması gerektiğini söylediğini ifade etmem gerekir. Ve bir çözümün sürdürülebilir olması için, doğru bir çözüm de olması gerekir. Bu da bizim müzakere masasında üzerinde çalıştığımız bir şeydir.”