Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Anastasiadis’in çözüme hazır olmadığı ve sorunun BM parametrelerinde değil Kıbrıs Rum tarafının zihniyetinde olduğu” yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Alithia gazetesi, “Yeni Tur Karşılıklı Sorumluluk Yükleme” başlıklı haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına yer verdi. Habere göre, Hristodulidis, Crans-Montana’daki konferansın başarısızlığına ilişkin “yeni tur karşılıklı sorumluluk yükleme”ye başlandığını iddia etti.

KIBRISLI TÜRKLERİN GELECEĞİ NASIL GARANTİ ALTINA ALINACAK?

Habere göre, Hristodulidis, Türk tarafının uzlaşmaz tezlerini haklı göstermek amacıyla çarpıtıcı ve doğru olmayan ifadelerin öne sürüldüğünü savundu. Garanti Anlaşması ve Türkiye’nin müdahale hakkıyla Türk askerinin daimi kalmasına ilişkin Türk tezlerinin haklı çıkarılmaya çalışıldığını savunan Hristodulidis, Rum tarafını suçlamak yerine Kıbrıs Türk toplumuna nasıl yardımcı olunacağını ve Kıbrıslı Türklerin geleceğini gerçekten nasıl garanti altına alınacağının düşünülmesi gerektiğini ileri sürdü.

Nikos Hristodulidis, Türk tarafının, “Omorfo’”nun (Güzelyurt) bir bölümünün iade edilmesinin ve Maronit köylerinin, sakinlerinin karşı görüşüne rağmen iade edilmemesini öngören Türk tarafının toprak düzenlemeleriyle ilgili belirsiz tezinin de bu çerçeveye dayandığını savundu.

NE YAZILI NE DE SÖZLÜ KARŞILIK BULDU

Herkesin, müzakere masasında sunduğu öneriler ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarındaki bütünlüklü yaklaşımıyla değerlendirildiğini belirten Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çerçevesi içerisinde sunduğu somut önerilerin ne yazılı, ne de sözlü karşılık bulduğunu iddia etti.