Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Londra’da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “işgalin sona ermesi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinden başka bir şey olmayan ortak hedefin başarılması için, birlik ve bütünlüğe ihtiyaç duyulduğunu”  ileri sürdü.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, 25 Mart ve 1 Nisan yıldönümleri için Londra’da gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rum sözcü, “ulusal kurtuluş mücadelelerinin, birliğe duyulan ihtiyaç ve önemin mesajını vermekte olduğunu” savundu.

Hristodulidis, 25 Mart 1821 tarihinde Yunanistan’da gerçekleştirilen devrimin ve EOKA’nın ulusal kurtuluş mücadelesinin başarılı olduğunu, çünkü hedeflenen şeyin, bütün Yunanlılar için ortak olduğunu öne sürdü.  Hristodulidis bu ortak hedefin “yönetenin gitmesi, kölelikten kurtulma ve vatanın kurtarılması olduğunu”  söyledi.

“Aşırı heyecana kapılmadan, haklı mücadelelerini ortaya koymaya ve haklı çıkana kadar mücadele etmeye devam edeceklerini” savunan Rum sözcü, bu çerçevede tüm Rum siyasi partilerine ve Rum halkına, bir çözümün herkes için başarıdan ibaret olacağı, olası bir başarısızlığın ise herkes için bir olumsuzluktan ibaret olacağı mesajını vermek istediğini ifade etti.

Hristodulidis, bundan dolayı herkese yönelik çağrısının “vatanın işgalini en nihayetinde sona erdirecek olan olumlu bir sonuca varmaları için, herkesin kollektif bir şekilde çalışması olduğunu” ileri sürdü.

Öte yandan Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hiçbir şekilde Rum halkının önüne, kendisinin hem fikir olmadığı ve buna ek olarak halkın da beklentilerine yanıt vermeyen bir çözüm koymayacağını da söyledi.

Hristodulidis, bu çerçevede “şu an önlerinde olmayan bir plan için evet veya hayır şeklinde görüş belirtmelerinin yanlış olduğunu da” kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözüm perspektiflerine de atıfta bulunan Rum sözcü, şu an, olumlu bir sonuca ilişkin koşullar meydana getirebilecek bazı veriler olduğunu sözlerine ekledi.