Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hristodulidis ve Le Drian, BM geçici danışmanı Lute’un ziyareti çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri ele aldılar ve Lute’un temaslarının müzakerelerin en kısa sürede başlamasıyla sonuçlanması dileğini ifade ettiler.

Gazete, resmi açıklamanın dışında elde ettiği bilgilere dayandırarak, Hristodulidis’in görüşmede, UNFICYP’in görev süresinin, görev ve yetkileri değiştirilmeksizin uzatılmasının önemine dikkat çektiğini ve Fransız bakanın bu konudaki desteğini elde ettiğini öne sürdü.

Le Drian’ın, bu konuda rol üstlenme konusunda taahhütte bulunduğunu belirten gazete, Hristodulidis’in ayrıca, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün AB müktesebatına uyumlu olmasının sağlanması ve Güney Kıbrıs’ın güvenlik ve garantiler konusundaki tezlerinin destelenmesi konusunda da La Diran’ın desteğini talep ettiğini vurguladı.

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini “Lute’un Ziyaretinin Müzakerelerin Yeniden Başlamasına Yol Açmasını Umut Ediyorlar – İstenen Şey Müzakerelerin Yeniden Başlaması – Gözler Lute’un Gelişi ve UNFICYP’in Görevinde” başlıkları altında verirken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun açıklamalarını da yayımladı.

Habere göre Kiprianu, Lute’un ziyaretinin başarıya ulaşmasının “Türkiye’ye bağlı olduğu” iddiasında bulunurken Stefanu ise Lute’un ziyareti sırasında tarafların, müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmesi gibi bir dizi unsuru kabul etmeleri gerektiğini savundu.