Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, İsviçre’de Mont Pelerin’de yapılacak görüşmeler nedeniyle gelecek haftayı “kritik” diye niteledi.

Haravgi’ye göre, Astra isimli radyoya yaptığı açıklamada İsviçre’deki gelişmelerin, müzakere prosedürünün ilerleyip ilerlemeyeceğini ve yolun sonuna yakın olunup olunmadığını göstereceğini söyleyen Hristodulidis, “2016 sonuna kadar referandum olması söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Politis ise Hristodullidis’in, “politis.com.cy” adresindeki webTV’ye verdiği röportajda, şu anda Rum kamuoyunda tartışılmayan ancak olası bir çözüm anlaşmasının sunulacağı referandumda Rumların vereceği cevabı etkileyecek bazı sorulara cevap verdiğini yazdı.

Gazete, Hristodulidis’in Rum halkının en temel sorularından birini cevaplarken “Kıbrıs halkından, Kıbrıs sorununun çözümünü ödemesi kesinlikle istenmeyecek” dediğine vurgu yaptı.

Söyleşide Rum tarafının beklentilerine de atıf yapan Hristodulidis (İsviçre’de) “Türk tarafınca harita verilmezse ne olacak?” sorusuna karşılık “Harita verilmezse,  kriterler üzerinde anlaşma yok demektir.  Haritanın nihai şeklini belirleyecek olan Toprak kriterleridir” dedi.

Politis’in resmi web sitesinde birinci bölümü yer alan söyleşinin ikinci bölümü yarın yayınlanacak.