Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, IMF yetkilileriyle gerçekleştirdiği temaslardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Politis gazetesine göre Hristodulidis, Washington’dan ayrılmadan önce, Güney Kıbrıs’ta yayın yapan bir radyo kanalına yaptığı açıklamada IMF temaslarına değindi.

Hristodulidis, IMF’nin, çözüm maliyetine ilişkin incelemesinin 3-4 ay içerisinde tamamlanacağını, bunun sadece mülkiyet konusunun çözümünün maliyeti olmadığını, tüm başlıklara ilişkin önerileri de kaydedeceğini ifade etti.

Hristodulidis, IMF’nin önerilerinin, sosyal güvenlik, GESİ (genel sağlık sistemi), eğitim, ekonominin avantajları gibi konulara dayandığını da belirtti.

Genel olarak ABD temaslarına da değinen Hristodulidis, ABD tarafından kendisine iletilen değerlendirmenin, Türkiye’nin çözümden kaynaklanan faydayı kavradığı şeklinde olduğunu ifade etti.

Hristodulidis, Washington’un, Kıbrıs’ın bölgedeki rolünün önemli olduğu ve çözüm durumunda bunun güçleneceği şeklindeki teyidinden de bahsetti.

Hristodulidis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Enerji İşleri Temsilcisi ve Koordinatörü Amos Hochstein ile gerçekleştirdiği görüşmede, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki üçüncü tur izinlere yönelik sürecin 22 Temmuz’da tamamlanması ışığında, Güney Kıbrıs’ın planlamalarını ele aldıklarını ifade etti.