Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın, Ürdün ve Lübnan ile yapılacak üçlü işbirliğine yönelik, ilerleyen zamanlarda temaslar başlatılacağını açıkladı.

Fileleftheros gazetesine söyleşi veren Hristodulidis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan’ın, Haziran ayında, Dışişleri Bakanlığı genel müdürleri düzeyinde Atina’da bir araya geleceklerini ve ardından bakanların da geleceğini söyledi.

Hristodulidis, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, bu görüşmenin sonrasında önce Lübnan’ı, ardından da Ürdün’ü birlikte ziyaret edeceklerini ve bu görüşmelerde, ortak ilgi alanlarındaki konularla AB’yi ilgilendiren konularda görüş alışverişi yapacaklarını belirtti.

Habere göre Hristodulidis, Orta Doğu’daki ortaklıkların yanı sıra, AB ülkeleriyle de işbirliği yapma arzusunda olduklarını ifade etti.

Hristodulidis, üçüncü tur ruhsat ihalesine 24 Mart’ta çıkıldığını, 120 günlük süre olduğunu ve bu sürenin sonunda, gelecek tekliflere göre, 6 ay içerisinde Rum Bakanlar Kurulu’nca karar üretileceğini söyledi.

Rum Hükümeti’nin hedefinin ve arzusunun, ihaleye, uluslararası alanda çok sayıda katılımcının ilgi göstermesi olduğunu kaydeden Hristodulidis, daha önceki ihalelerde de yoğun bir uluslararası ilgi olduğunu anımsattı.

“TÜRKİYE KIBRIS SORUNUNDA ÇÖZÜME GİTMEZSE GERÇEK BİR BEDEL ÖDEYECEK”

Hristodulidis, daha önce de söyledikleri gibi, Türkiye’nin, “işgalin yasa dışılığını ve/veya Kıbrıs’ta insan haklarının ihlal edildiğini tanımak zorunda kalacak olmasından dolayı”, Kıbrıs sorununda çözüm istemediğini iddia etti.

Habere göre Hristodulidis, Türkiye’nin yalnızca, çözümden elde edeceği kazançları tanıması halinde çözüme gideceğini ve “gelişigüzel uluslararası sistemdeki ülkelerin böyle çalıştığını” öne sürdü.

Hristodulidis, Türkiye’ye, Kıbrıs sorununda çözüme gitmesini, eğer gitmezse de gerçek bir bedel ödeyeceği mesajını vermeye çalıştıklarını ifade etti.