Simerini gazetesi ve diğer gazeteler, KİP konusunun dün gerçekleştirilen Ulusal Konsey toplantısında da ele alındığını yazdı.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Ulusal Konsey toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun KİP’in kullandığı iletişim sistemlerine ilişkin ayrıntıları bilme konusunda yetkili olmadığını ifade etti.

Rum Başkanlığı’nın KİP’in iletişim sistemlerinin olanaklarını bilip bilmediği şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, Bakanlar Kurulu’nun 23 Kasım 2013’te ihale sürecinin dışında, KİP’in gereksinimleri için iletişim sistemlerinin satın alınmasını onayladığını belirtti.

Hristodulidis, Bakanlar Kurulu’nun sisteme ilişkin ayrıntı bilip bilmediği şeklindeki soru üzerine Bakanlar Kurulu’nun yetkili olmadığını söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, kişisel olguların izlenmediği şeklinde teyitlerde bulunduğunun sorulması üzerine ise Hristodulidis, bunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yapılan bilgilendirme olduğunu söyledi ve bu konunun önemli olduğuna dikkati çekti.

Hristodulidis, KİP Başkanı’nın atanmasına ilişkin soruyu yanıtında, bunun Anastasiadis’e bağlı olduğunu ve kararların alınması için birkaç gün beklenmesi gerektiğini ifade etti.

PARTİLERİN GÖRÜŞLERİ

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, konu hakkında yaptığı açıklamada KİP’in “partilileştirilmesini” kabul etmeyeceklerini Anastasiadis’e ilettiklerini söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, KİP’in, önemli bir rol oynadığını, bununla birlikte “işgal kuvvetine” ilişkin olarak bilgi toplamayı gerekli kılan verilere sahip olmaları ve sahip olmaya devam etmeleri gerektiğini ancak bunun da keyfi davranış anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, demokratik bir ülkede, vatandaşların izlenmesi olanağının bulunmasının mantıklı olmadığını ve KİP’in ülkenin ulusal güvenliğini koruma şeklinde faaliyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, siyasi ve başka kişilerin izlenmesinin doğru olmadığını belirtti.