Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum dengi Andreas Mavroyannis’in mülkiyetle ilgili, karşılıklı tezlerin yer alacağı ortak bir belge hazırlamakta olduğu haber verildi.

Fileleftheros’a göre bu çalışma öz değil, daha çok yapısal olacak. Öze ilişkin farklılıklar ve temel konularda iki tarafı ayıran önemli anlaşmazlıkların varlığını koruduğunu belirten gazete, Rum tarafının mülkiyette ilk söz hakkının mal sahibinde olmasını, Kıbrıs Türk tarafının da önceliğin kullanıcıda (gazete “gaspçılar” ifadesini kullandı) olmasını istediğini kaydetti.

Müzakerecilerin haftada üç kez yaptıkları görüşmelerinde, yakınlaşmalarla ilgili görüntüyü netleştirme üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın bir araya gelerek, müzakerecilerden, görüşmeleriyle ilgili bilgi alacağına da değindi.

Gazete Rum Müzakereci Mavroyannis’in Nisan ayının son 10 gününde Ada dışında olacağını ancak müzakerelerin devam edeceğini yazdı.

Aynı gazete Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in, “müzakerecimiz var. Başkan Anastasiadis şu anda müzakereciyi değiştirmekle ilgilenmiyor” dediğini yazdı.

“MÜZAKERECİMİZ VARDIR…”

Habere göre Mavroyannis’in, Haziran ayının ikinci yarısında yapılacak ilk BM Genel Kurulu başkanlığı seçimlerinde aday olduğunu hatırlatan Hristodulidis “seçilmesi halinde -ki seçilsin diye hükümet olarak çok çalışıyoruz- görevini Ağustos sonunda devralması gerekecek. O zamana kadar bu (yeni müzakereci) konuyla ilgilenmiyoruz” dedi.

Hristodulidis bu açıklamayı, “41’inci Hristodullas Kansere Karşı Yürüyüşü” kapsamında dün Rum Bakanlar Kurulu üyeleri ile gazeteciler arasında yapılan dostluk maçı (basketbol) çerçevesinde, gazetecilerin sorusu üzerine yaptı.

Simerini’nin haberine göre Hristodulidis “Müzakere masasında, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün yürürlüğe gireceği ilk günden itibaren, özellikle de federal hükümetin yetkileri açısından işleyebilirliğinin sağlanması görüşülüyor.

Müzakereciler, en kısa sürede görüşülmesi gereken konuları Avrupa Komisyonu’na sundu.  Federal hükümetle ilgili yetkilerin müktesebata uyumuna öncelik verilmesi gerekiyor” dedi.

“MÜZAKERECİLER 2 AY ÖNCE AVRUPA KOMİSYONU’NA ÇÖZÜMÜN İLK GÜNÜYLE İLGİLİ BELGE SUNDU”

Haberi  “Çözümün İlk Günü Komisyon’da… Sözcü, Müzakereciler Tarafından İki Ay Önce AB’ye Sunulduğunu Söyledi”  başlığıyla aktaran gazeteye göre Hristodulidis yukarıdakileri, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in, Avrupa Komisyonu’na, yürürlüğe girişinin ilk günü itibarıyla çözümün işleyebilirliğinin güvenceye alınmasıyla ilgili belge sunduğu yolundaki haberlerin sorulması üzerine söyledi.

Çözümün ilk gününün, Rum tarafının ısrarı üzerine müzakere masasında görüşülmekte olduğunu söyleyen Hristodulidis “Müzakereciler bu çerçevede, yaklaşık iki ay önce gerçekleştirdikleri Brüksel ziyaretleri sırasında, Avrupa müktesebatıyla ilgili Teknik Komite çerçevesinde en kısa sürede görüşülmesi gereken, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra federal hükümetin yetkileriyle ilgili konuları Avrupa Komisyonu’na sundular” dedi.

“ÇÖZÜM SONRASINDAN, 10’UNCU PROTOKOL TEMELİNDE SÖZ EDİYORUZ”

Hristodulidis, KKTC’nin Avrupa müktesebatına uyumuyla ilgili teknik komitede bir tartışma yapıldığını ve Rum tarafının her zaman ve Güney Kıbrıs’ın AB katılım Sözleşmesi’nin 10’uncu protokolü temelinde çözüm sonrasından söz ettiğine dikkat çekti, “Federal yetkilerin, bu komitenin görüşmeleri çerçevesinde öncelikli olması bekleniyor” dedi.

Bu konuların Rum Yönetimi’ni endişelendiren konular mı olduğu sorulduğunda “Bizi endişelendiren değil, federal hükümetin yetkisinde olacak ve ilk günden itibaren işleyebilirliği olması gereken konular” cevabını veren Hristodulidis, buna, ülkeye giriş çıkış noktalarındaki gümrükleri örnek gösterdi.

Hristodulidis gümrüklerin federal hükümetin yetkisinde olacağına işaret ederek “olası bir çözümün, ilk günden itibaren uygulanması ve federal düzeyde işleyebilmesi için bütün birimlerin hazırlıklı olması gerek. Kıbrıs AB üyesidir ve çözümden sonra da üye olmaya devam edecek. AB, üyelerinin yükümlülükleri ve yetkileri çerçevesi içerisinde işlemesini istiyor”  dedi.

KKTC’DEKİ YENİ HÜKÜMET OLUŞUMU “BİZİ TATMİN ETMESİ GEREKEN GELİŞME DEĞİL”

Bir gazetecinin, KKTC’de “Kıbrıs sorununda çok daha katı çizgide bir hükümet oluşmakta olduğunu” iddia ederek bunun müzakereleri etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Hristodulidis Rum Yönetimi’nin KKTC’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi, özetle şunları ekledi:

“Kuşkusuz -ve genel kanı olduğunu söyleyebilirim-müzakerelerde belirlenen hedefi desteklemeyen grupların hakim olması, bizi tatmin etmesi gereken gelişme değil.  Ancak bu itibarla, Kıbrıs Türk toplumunun iç meselelerine karışmak niyetinde değiliz. Kıbrıs sorunu müzakere masasında çözülecek, müzakerelerin seyri masada belirlenecek.”