Politis ve diğer gazeteler, Kıbrıs’ta doğrudan müzakerelerin Cuma günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in yapacakları ilk görüşmeyle başlayacak olmasının adanın her iki tarafında iyimserlik ortamı yarattığını ve her iki taraftaki kaynakların, liderler arasındaki tam bir görüş birliğinden bahsettiklerini yazdı.

Gazete, tüm bu iyimserliğin devam edip etmeyeceğinin, işler zorlaşmaya başlayacağında ortaya çıkacağını belirtti.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün basına yaptığı açıklamada, Akıncı ve Anastasiadis’in ilk görüşmeye, siyasi düzeyi düşük ve uygulanması kolay Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) ele alarak, başlayacaklarını söylediği kaydedildi.

Habere göre, Hristodulidis, “Liderlerin, en erken zamanda sonuç getirebilecek, düşün siyasi düzeyde GYÖ’lerin görüşülmesiyle başlama konusunda hemfikir olduklarını” belirterek, Kıbrıs Rum tarafının Haziran 2014 tarihinden beridir, beş geçiş noktasının daha açılması gibi, uygulanması olası bu tür GYÖ’leri içeren listesinin hazır olduğunu ifade etti.

Akıncı ve Anastasiadis’in Pazartesi günkü yemekte, AB’nin müzakerelerde daha etkin rol üstlenmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Hristodulidis, “Bu konu, garantiler konusuna da mı dokundu?” şeklindeki bir soruyu yanıtında “AB’nin genel anlamda, çözümün birçok maddesinin uygulanmasında güvenlik supabı olarak işleyebileceğini” öne sürdü.

Simerini gazetesi, “Başlangıç GYÖ’lerle” başlığı altında verdiği haberinde, Hristodulidis’in dünkü açıklamasında, Anastasiadis’in Cuma günkü görüşmede, Beşparmak dağlarında bulunan 28 mayın tarlasının haritasını verme niyetinde olduğunu da söylediğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise Hristodulidis’in açıklamasını, “AB’nin Diyaloga Daha Etkin Katılımı Fırsatı – AB’nin Rolü Konusunda Akıncı ve Türkiye’nin En Olumlu Tutumu Gözlemlendi” başlıkları altında aktardı.

Habere göre, Hristodulidis, Pazartesi günkü Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde “AB’nin çözüm hedefine ulaşılması ve çözümün uygulanmasındaki rolünün de ele alındı. Genel anlamda olumlu karşılık alındığını” iddia etti.

Gazete, gerek Akıncı, gerekse Türkiye’den alınan ilk mesajların, AB’nin müzakerelerde daha geniş yer almasına imkan sağlanması yönünde olduğunu öne sürdü.

PARTİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Fileleftheros, bir diğer haberinde, müzakerelerin başlayacak olmasına ilişkin Rum siyasi partilerinin açıklamalarının çeşitlilik gösterdiğini ancak bilindik görüşlerinden kayma olmadığını yazdı.

Habere göre, DİSİ’den yapılan açıklamada, Anastasiadis’e tam destek belirtildi ve Akıncı’nın seçilmesinin ise Kıbrıs sorununun çözümü anlamına gelmediği ifade edildi.

AKEL ise müzakerelerin başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. DİKO ise açıklamasında, müzakerelerin doğru zeminde başlaması gerektiğini iddia ederek, Rum hükümeti, DİSİ ve AKEL’e Kıbrıs Türk tarafından yapılan olumsuz açıklamaları görmeme suçlamasında bulunuldu.

EDEK, EURO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı ise yaptıkları açıklamalarda bilindik tezlerini dile getirdiler.