Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis Salı günkü Ürdün ziyaretinin ardından dün de Lübnan’ı ziyaret etti. Bu ziyaretle, Lübnan ile de üçlü (Güney Kıbrıs, Yunanistan, Lübnan) ittifakının gündemde olduğu haber verildi.

Fileleftheros “AB İçerisindeki Ses” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın şu an bölge ülkelerinin AB içerisindeki sesi durumunda olduğunu öne sürdü.

Ürdün ve Lübnan’ın, hassasiyetlerinin Güney Kıbrıs tarafından anlaşılıp, kendilerine Avrupa içerisinde yardımcı olabileceği kanaatinde olduğunu yazan gazete, bu gruba Mısır ve İsrail’in de eklenmesi gerektiğini savundu.

Habere göre, Nikos Hristodulidis’in Lübnan ziyaretinde Lübnan-Güney Kıbrıs-Yunanistan üçlü ittifakının temelleri de atıldı.

Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hristodulidis’in Lübnanlı mevkidaşı Gebran Bassil ile çalışma yemeğinde bir araya gelerek, Güney Kıbrıs-Lübnan ikili ilişkilerini gözden geçirdiği, özellikle de siyasi, askeri ve ekonomik alanlardaki işbirlikleri üzerinde durdukları kaydedildi. 

Görüşmede, Lübnan-AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu, bölgedeki gelişmeler ile Güney Kıbrıs-Yunanistan-Lübnan arasında üçlü zirve yapılması planları ele alındı.

Hristodulidis dün öğleden sonra da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile bir araya geldi.  İkili ilişkiler, Lübnan-AB ilişkileri ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler  ile Güney Kıbrıs’ın, Lübnan’ın ve yapılarının güçlendirilmesi,mülteci meselesinin göğüslenmesi gündemiyle yapılacak Paris ve Brüksel toplantılarına katılımı konuları görüşüldü.

Rum Dışişleri Bakanı dün sabah da Güney Kıbrıs’a akredite Beyrut Büyükelçileri (Cezayir, Bangladeş, Malezya, Uruguay ve Pakistan) ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Büyükelçilerle bölgesel ve ikili meseleleri ve ülkelerinin ilgi alanındaki konuları ele alan Hristodulidis, Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili “bilgi” verdi. 

Gazete, Nikos Hristodulidis’in bugün de Rum Meclisi Dışişleri Komitesi ile Dışişleri Bakanı olarak ilk görüşmesini yapacağını; bilgilendirme nitelikli görüşmede komite üyelerinin yeni bakanın dış politikayla ilgili konulardaki tezlerini dinleyeceğini kaydetti.