Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Avrupa Konseyi zirvesi kapsamındaki sonuç bildirgesine, Türkiye’ye ilişkin ifadelerin, gündemde bulunmamasına rağmen dahil edilmesini “başarı” olarak nitelendirdiler.

Haberi “Güney Kıbrıs’ın Üsluba İlişkin Başarısını Brüksel de Görüyor” başlıklarıyla aktaran Politis, yoğun diplomatik çabaların ardından Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’ye, “MEB’e saygı duyması ve bariz önkoşulun Güney Kıbrıs’ın tanınması” olduğu şeklinde teşvikte bulunduğunu öne sürdü.

“AB’deki gazeteciler ve Avrupalı diplomatların ise arzu edilen noktaya, bir diğer deyişle Ankara’ya baskı yapılmasına yönelik endişelerini dile getirdiğini” yazan gazete Türkiye’nin, Avrupa’nın öğütlerinden yıldığının da bugün görülmediğini düşündüklerini belirtti.

Gazete, “Rum diplomatların ve Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşlarının yoğun çabalarının ardından, -ki bunun öncesinde AB liderler düzeyinde Türk meydan okumaları konusu ele alındı-Güney Kıbrıs tarafından çok önemli ve Aralık ayındaki zirvedeki sonuç bildirgesinde Türkiye’ye yönelik kati suçlamalara yol açacağını düşündüğü ifadelerin, sonuç bildirgesi içerisine dahil edildiğini” yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın temsil ettiği liderler arasındaki görüşmede, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB’nin diplomasi şefi Catherine Ashton, “Güney Kıbrıs’ın MEB içerisindeki haklarını” savunurken İngiltere Başbakanı David Cameron’un böyle bir şeyin krizin azaltılmasına yardımcı olmayacağı düşüncesiyle Türkiye aleyhine sert bir üsluptan bir kez daha kaçındığı ifade edildi.

Gazete, Güney Kıbrıs’a destek verenler arasında Avrupa Konseyi Herman Van Rompuy, Almanya ve Yunanistan’ın da bulunduğunu yazdı.

Üç taslağın ardından sonuç bildirgesinde “Avrupa Konseyi, Doğu Akdeniz’deki yeni gerilimlere ilişkin endişesini dile getirmektedir ve Türkiye’ye sebat göstermesini, kara sularındaki Kıbrıs’ın egemenliğine, MEB içerisindeki egemenlik haklarına saygı göstermesini önermektedir” şeklindeki ifadenin yer aldığını yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın ayrıca Türkiye’nin AB üyelik sürecinin Güney Kıbrıs’ı tanımasından geçtiği konusunun sonuç bildirgesine dahil edilmesini de çok önemli olarak değerlendirdiğini belirtti.

Habere göre “Avrupa Konseyi, 21 Eylül 2005’teki AB ve üye ülkelerin açıklamasını ve tüm üyelerin tanınması, katılım sürecinin gerekli parçası olduğunu yeniden teyit etmektedir” ifadesi de yer alıyor.

Gazete “Güney Kıbrıs için bir sonraki önemli durağın ise Avrupa Parlamentosu’nun 11 Kasım’da gerçekleştireceği ve Türk ‘meydan okumalarının’ da ele alınacağı mini oturum olacağını” da anımsattı.

Fileleftheros gazetesi “AB Katı, İngiltere’de Karşıtlık” başlıklı haberinde Avrupa Konseyi’nin sonuç bildirgesine yer verdi.

Türkiye’nin, AB’den sert bir mesaj aldığını savunan gazete, sonuç bildirgesi içerisinde yer alan ifadelere de atıfta bulundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un “Kıbrıs-Türkiye paragrafının” içeriğine karşı çıkarak daha ılımlı ifadeler talep ettiğini yazan gazete Cameron’un “üzerinde tartışılan paragrafta anlaşmaya varılan üslup (agreed language) olup olmadığı, üzerinde anlaşmaya varılan Avrupa görüşlerinden uzak olan yeni ifade çerçevesinin yerleştirilip yerleştirilmeyeceği” sorularını sorduğunu belirtti.

Habere göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cameron’a yanıtında “Güney Kıbrıs’ın doğal kaynaklarından faydalanma hakkını savunarak, tüm üye ülkeler MEB’e sahip ise neden Kıbrıs da olmasın” ifadesini kullandı.

AB’nin diplomasi şefi Catherine Ashton, Cameron’a yanıtında ise üzerinde tartışılan paragrafın AB’nin üzerinde anlaşmaya varılan üslubundan türediğini ifade etti.

Gazete Ashton’un bu yanıtından sonra Avrupa Konseyi Herman Van Rompuy’a Türkiye’ye ilişkin taslağın onaylandığını belirterek görüşmenin kapandığı söyleme fırsatı verdiğini de yazdı.

HRİSTODULİDİS MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, sonuç bildirgesinin içeriğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hristodulidis, hiçbir durumda zafer naraları atmayacaklarını, hedefin Kıbrıs sorunun çözümü olduğunu, bu sonuç bildirgelerinin de Türkiye’ye baskı yapmaya ve müzakerelerin şantaj ve tehdit olmaksızın yeniden başlamasına yardımcı olduğunu belirtti.

Simerini gazetesine göre Hristodulidis, açıklamasında ayrıca Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ı zirvede temsil eden ve ilk andan itibaren koordine içerisinde oldukları Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’a yönelik teşekkürlerini de dile getirdi.

DİĞER AÇIKLAMALAR

Simerini gazetesine göre Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise Avrupa Konseyi sonuç bildirgesine ilişkin Güney Kıbrıs’a ilişkin kararını önemli olarak nitelendirirken bunun ulusal stratejilerini kuvvetlendirdiğini ifade etti.

DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu konuya ilişkin açıklamasında, Avrupa Konseyi sonuç bildirgesinin, Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB” içerisindeki egemenlik haklarının reddedilmesi çabalarının göğüslenmesinde sarf ettiği çabalar açısından önemli olduğunu söyledi.

AKEL AP üyesi Neoklis Silikiotis, Türkiye’nin kınanmasının daha sert olmasının mümkün olmasının ötesinde sonuç bildirgesinin önemli unsurlar içerdiğini ifade etti. 

Alithia gazetesi Rum Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ise açıklamasında Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye net bir mesaj gönderdiğini belirtti.

Venizelos, bu mesajın uluslararası hukuka, egemenlik haklarına, Güney Kıbrıs’ın varlığının ve uluslararası yasal temsiliyetine saygı duyulmasını gerektirdiğini ifade etti.

ANASTASİADİS BUGÜN DÖNÜYOR

Politis gazetesi ve diğer gazeteler Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, tüm çalışmaları hastane odasından koordine ettiğini ve sağlık durumunda herhangi bir sorunun bulunmaması nedeniyle bugün Ada’ya dönmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in sağlık durumunun iyi olduğunu ancak tedbir amaçlı olarak dün hastanede kalmayı tercih ettiğini ifade etti.

Habere göre İngiltere Başbakanı David Camoron, Anastasiadis’e çikolata göndererek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da Anastasiadis’i hastanede ziyaret etti.

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis açıklamasında “Anastasiadis’in kendi kararıyla hastaneye gittiğini ve kendi kararıyla bu akşam(dün akşam) hastanede kaldığını yarın (bugün) ise dönmek için havalimanına gideceğini” söyledi.

LİLLİKAS GÜVENLİK KONSEYİ’NİN BEŞ DAİMİ ÜYE ÜLKENİN BÜYÜKELÇİLERİNİ BİLGİLENDİRİYOR

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üye ülkesinin büyükelçilerini bilgilendirmeye devam ettiğinı, bu kapsamda dün Çin’in Güney Kıbrıs Büyükelçisi ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre Lillikas, Çin Büyükelçisi’ne Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB” içerisindeki faaliyetleri konusunda bilgi verdi.