Fileleftheros gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın önümüzdeki hafta Güney Kıbrıs’a gideceğini, muhtemelen KKTC’ye de geçerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da görüşeceğini yazdı.

Gazete, 11 Şubat 2014 anlaşmasına varılmasında önemli rol üstlendiğini iddia ettiği Nuland’ın ziyaretinin büyük olasılıkla 14-16 Eylül tarihleri arasında gerçekleşeceğini ve temasları çerçevesinde Kıbrıs sorunu, enerji konuları, bölgedeki gelişmeler ve mülteci sorununu ele almasının beklendiğini belirtti.

Gazete ayrıca, elde ettiği bilgilere dayanarak, Nuland’ın son dönemde, Kıbrıs’ta garantör konumundaki devletlerin yetkilileriyle, güvenlik konularını ele alma imkanını bulduğunu ve perde gerisinde gündemde olan bazı senaryolara “ilgi gösterdiğini” iddia etti.

Öte yandan müzakere grupları bugün yeniden bir araya geliyor.

Gazete haberinin devamında, müzakere gruplarının bugünkü toplantıda mülkiyet konusunu, “temeldeki tanımları ve uzlaşılan kategorilerin” ele alacaklarını, ayrıca “mülkiyetin kriterlerini görüşmeye başlama girişiminde bulunacaklarını” iddia etti.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’de dün yaptığı açıklamada “bugün, özlü konulardan biri olan mülkiyetin kriterlerinin görüşülmesine başlanacağını” belirtti.

Habere göre Hristodulidis, “mülkiyette, kriterler yoluyla çözülecek bazı konular hakkında sonuçlara varan açıklamalar yapıldığını gördüklerini” belirterek, “henüz önümüze konmayan bir plan için şimdiden hayır ya da evet denmesinin yanlış olduğunu” vurguladı.

Hristodulidis, TC kökenli vatandaşlar (yerleşikler) konusuna değinerek, “şu anda görüşülen şeyin kimlerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olabileceği konusu olduğunu ve henüz anlaşmaya varılmadığını” öne sürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “onay vermediği bir anlaşmayı halkın da onayına sunmayacağını” yineleyen Hristodulidis, “üzerinde uzlaşıya varılan şey, mülkiyetteki kişisel hak, olası çözüm şekilleri ve şu anki mevcut koşullar temelinde mülkiyetin çeşitli kategorilerinin kategorileştirilmesidir” şeklinde konuştu.

Politis gazetesine göre ise Hristodulidis açıklamasının devamında, “çabalarının, 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin demografik koşullarına ilişkin durumun farklılaşmayacağını ya da bozulmayacağını sağlamak yönünde olduğunu” belirtti.

Hristodulidis, müzakerelere ilişkin temkinli iyimserliklerini de sürdürdüklerini vurguladı.

PARTİLERİN BİLGİLENDİRİLMESİ

Gazete bir diğer haberinde, DİKO, EDEK ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi temsilcilerinin bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşerek, müzakerelerde Haziran ayına kadar sunulan belgelere dair “bilgilendirme alacaklarını” yazdı.