Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun Güney Kıbrıs ile Mısır arasında doğal gaz konusunda Mısır Petrol Bakanı’nın ziyareti çerçevesinde anlaşma imzalanacak olmasına yönelik açıklamalarına Rum tarafından tepki geldi.

Politis gazetesi “Mısır Onları Rahatsız Etti – Petrol Bakanının Ziyareti Konusunda İşgal Bölgelerinde Rahatsızlık” başlıkları altında verdiği haberinde, Mısır Petrol Bakanı’nın Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyaret ve ziyaret sırasında imzalanacak anlaşmanın KKTC’de tepkilere neden olduğunu belirterek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun bu konudaki açıklamalarını yansıttı.

Gazete, Burcu’nun açıklamalarına ilk tepkinin Rum Hükümet Sözcüsü’nden geldiğini ve Nikos Hristodulidis’in konuya ilişkin dünkü açıklamasında, “devam etmekte olan müzakereler sebebiyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarından kuşku duyulamayacağını” söylediğini aktardı.

Habere göre Hristodulidis, “Hükümet olarak görüşümüz doğal kaynakların devlete ait olduğu ve çözümden sonra Kıbrıs halkının tümünün bundan faydalanacağı şeklindedir” ifadesini kullandı.

Mısır Petrol Bakanı Tarık el Molla’nın 26 Ağustos’ta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşeceğini ve Güney Kıbrıs’tan Mısır’a doğal gaz taşınması konusunda anlaşma imzalanacağını vurgulayan Hristodulidis, “bu anlaşmanın, bir ülkeden diğerine doğal gaz satışının gerçekleşebilmesi için gerekli üç anlaşmadan biri ve enerji alanında gerçekleştirilen sessiz ve düzenli çalışmalar sonucu önemli bir anlaşma olduğunu” belirtti.

Hristodulidis, “Gelecekteki doğal gaz satışının gerçekleşebilmesi için gerekli çerçeveyi belirleyen devletlerarası bir anlaşmadır” şeklinde konuştu.

RUM SİYASİ PARTİLERDEN HOCHSTEIN VE RUM HÜKÜMETİNE TEPKİLER

Öte yandan gazete haberinin devamında, Rum siyasi parti yetkililerinin Sözcü Burcu ve ABD Dışişleri Bakanlığının Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein’in açıklamalarını yorumladıklarını, Rum hükümetine de eleştiriler yönettiklerini yazdı.

Habere göre DİKO partisinden yapılan açıklamada Rum hükümeti, “Kıbrıs’tan Türkiye’ye doğal gaz hattından söz eden” ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Hochstein’la hemfikir olmakla itham edildi.

Açıklamada, Rum hükümetinin, “bir Türk tezi olan, doğal gazın değerlendirilmesi için çözümün koşul olduğu tezini benimsemesinin kabul dilemez olduğu” iddia edildi.

Gazete, DİKO’nun açıklamasına DİSİ’nin yanıtının gecikmediğini ve DİKO’nun bu iddialarının bizzat gerçekleşmekte olan gelişmeler tarafından yalanlandığının ifade edildiğini aktardı.

DİSİ’nin açıklamasında Mısır Enerji Bakanı’nın ziyaretine vurgu yapılarak, “Kıbrıs sorununun çözümünün şart olduğunun düşünülmesine bu ziyaretin nasıl sebep olabileceği” sorusu gündeme getirildi.

Vatandaşlar İttifakı’nın açıklamasında da Hochstein’ın sözleri eleştirildi ve Rum hükümetinin Hochstein’a destek verdiği ifade edilirken Dayanışma Hareketi ve Ekologlar tarafından yapılan açıklamalarda ise “doğal gaz ile Kıbrıs sorununun çözümünün birbirleriyle ilişkili olmadıklarının Rum hükümeti tarafından açıkça vurgulanması gerektiği” belirtildi.