Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında Kıbrıs’ta bir rolü olamayacağını iddia etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Hristodulidis’in Rum radyosuna Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdiğini ve Türkiye’de yaşananların “kendilerine yönelik bir mesaj olduğunu” söylediğini yazdılar.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümünü istemelerinin bir sebebinin de Türkiye’nin Kıbrıs’ta bulunmaması gerektiğine inanmaları olduğunu ifade ederek Türkiye’deki gelişmelerde ordunun sahip olduğu rolün güvenlik ve garantiler konusundaki tezlerini güçlendirdiği iddiasında bulundu.

Hristodulidis ayrıca, Türkiye’deki gelişmelerin Kıbrıslı Türkleri de endişelendirdiğine inandığını sözlerine ekledi.

UNFICYP GÖREV SÜRESİ RAPOR TASLAĞI SUNULDU

Fileleftheros gazetesi bir diğer haberinde, Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasına ilişkin rapor taslağının İngiltere tarafından BM Güvenlik Konseyi’nin diğer daimi üyelerine ulaştırıldığını yazdı.

Gazete, İngiltere tarafından “geç ulaştırıldığını” belirttiği raporun “teknik nitelikli ve Ocak ayında sunulan rapordan çok az farklılıklar gösterdiğini” yazdı.

Haberde, raporun 26 Temmuzda kabul edilmesinin beklendiği, öncesinde ise BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin üyelere bilgi vereceği belirtildi.