Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Rum Yönetimi’nin payına düşen 2,3 milyon Euro’luk miktarın, mülteci sorunuyla baş etmeleri için Lübnan ve Ürdün’e verilmesini güvence altına aldığını” da açıkladı.

Elindeki bilgilere dayanarak, Rum kesiminin tezini Fransa ile Lüksemburg AB dönem başkanlığının desteklediğini, Komisyon’un ise bunu desteklemediğini yazan gazete, Komisyon’un Rum kesiminin bu parayı Türkiye’nin desteklenmesi için yatırmasını istediğini iletti.

Öte yandan haberde, Rum kesiminin Türkiye’nin mülteci krizi konusunda desteklenmesine AB bütçesi aracılığıyla iştirak edeceğini; 28 AB üyesi ülkenin Türkiye’ye 3 milyar Euro tahsis edilmesine ilişkin taahhüdüne bağlı olarak, Rum kesiminin bundan kaçamayacağını ekledi.

Alithia gazetesinin haberine göre ise Hristodulidis, konu hakkında yaptığı açıklamada, “üzerinde anlaşmaya varılmış şeylere, gerek AB, gerek de Türkiye tarafından saygı duyulacağını görmeleri gerektiğini” söyledi.

Hristodulidis, Rum hükümetinin eline bugüne kadarki gelişmelerin kayda geçirildiği bir rapor ulaştığını ve bu raporun “Türkiye’den Avrupa’ya geçen mültecilerin sayısının azalmadığını gösterdiğini” sözlerine ekledi.